Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet efter studenten

/
  • Ett år har gått sedan Linnea Wikström och Evelina Olsson Törnberg tog studenten. Under året som gått har de båda flyttat hemifrån och provat på nya saker. Linnea pluggar och Evelina säsongsjobbade i Sälen.
  • Evelina Olsson Törnberg
  • Linnea Wikström

För drygt ett år sedan stod de en vit mössa i handen och sjöng om studentens lyckliga dagar, men sedan då? Ljusnan har träffat Linnea Wikström och Evelina Olsson Törnberg och hört var de haft för sig under året som gått.

Annons

Ett år har gått sedan de klev ut ur dörrarna på Voxnadalens gymnasium för sista gången. För Linneas del var framtiden klar. Efter tre år på samhällsprogrammet med inriktning kultur så var valet att plugga vidare till hösten givet.

– Jag var inte alls skoltrött så jag sökte direkt.

Att studera på högskola och att läsa på gymnasiet är stor skillnad. Linnea tycker inte att det finns många likheter alls.

– På gymnasiet pratade lärarna om att vi skulle ta eget ansvar men de hade koll på oss ändå. Här struntar lärarna i om du pluggat eller inte, det är helt upp till dig själv. Jag hade hört skräckhistorier av folk att de satt uppe halva nätterna och pluggade men det går bra. Jag lägger ungefär en timme om dagen på läxor, säger Linnea.

Evelina gick i samma klass som Linnea. Hon gjorde som sina två äldre systrar och bror gjort tidigare, sökte säsongsjobb i fjällen. Hon sökte på många skidorter och fick ja från Lindvallen i Sälen.

– Jag var reserv och fick reda på att jag fått jobbet en månad innan jag skulle börja. Jag tackade jag på direkten.

Evelina fick jobb i liften. Arbetet var tufft och kunde innebära att Evelina fick stå utomhus i -25 graders kyla men ändå vara trevlig mot gästerna.

– Jag minns att jag jobbade i en barnlift på julafton. Det var så kallt att jag förfrös fötterna.

Även om det var hårt jobb och långa arbetsdagar är hon ändå nöjd med sin säsong där hon lärde känna många nya kompisar. Hon delade boende med fem andra liftare.

– Vi blev ett tight gäng direkt. I vår stuga hade vi matdag då en person lagade mat till resten. Då samlades alla runt bordet till skillnad från andra dagar då alla skulle laga mat samtidigt.

Mer läsning

Annons