Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet börjar efter 65

/
  • Kosten är också viktig för att känna sig pigg. Men man måste också tänka på att ämnesomsättningen förändras redan vid 30-årsåldern. Man måste då också börja ändra sina matvanor, konstaterar Alice Palm.
  • Mäta midjemått och koll av vikt är några saker Alice hjälper sina kunder med som Cambridgekonsulent. Helene Hillströms har gått ner 19 kilo sedan hon började gå hos Alice.
  • Alice pappa Bernhard Bergström målade. Det här är ett av hans självporträtt, som hänger i lägenheten i Edsbyn,
  • Pappa Bernhard Bergström målade även ett portätt av sin dotter Alice, då hon var runt 18 år.

Alice Palm i Edsbyn var 79 år när hon utbildade sig till Cambridgekonsulent. Alice är i dag 83 år och fortsätter sitt arbete med Cambridge viktprogram både i Edsbyn och Bollnäs. Helene Hillströms heter en av hennes besökare.

Annons

Efter 36 år vid skrivbordet på Torsbergsskolan i Bollnäs, så tycker man att ett stilla pensionärsliv var att föredra. Men Alice har en annan syn på livet efter 65.

– Det är då livet börjar. Det är då du kan förverkliga dina drömmar, säger Alice Palm.

Själv blev hon husmor för det katolska gästhemmet i Sörforsa mellan 1994 och 2006. Hon lärde sig att laga god mat och trivdes med att skämma bort sina gäster.

Det var en gammal dröm som gick i uppfyllelse, när Alice gick i pension 1994 och hon och Olle, som blev pensionär något år före efter att ha jobbat vid Torsbergsskolan som lärare, tog bilen och husvagnen upp till Sörforsa.

– Tiden i Sörforsa var den absolut roligaste perioden i mitt liv. Jag trivdes så bra. Det var mötena med olika människor och känslan att få ta hand om dem

En hemlighet med att hålla sig pigg och vital är att aldrig ha tråkigt, enligt hennes livskoncept. Alice läser och lyssnar på musik. Hon älskar klassisk musik och har alltid en bok på gång. Även när hon åker buss har hon med sig en bok.

– Jag har aldrig långsamt och jag är aldrig ledsen eller deprimerad. Jag tror det mycket beror på att jag har ett starkt psyke. Jag är född så.

En livsfilosofi är också att inte allt för mycket tänka på vad andra tycker och tänker. Hur man än gör, så finns det alltid någon som tycker det är dåligt eller konstigt eller som kommer med invändningar.

Alice berättar en fabel om bonden som tillsammans med sin son skulle till staden för att sälja en åsna. Hur de än betedde sig, så hade folk åsikter om färden. Det gick helt enkelt inte att få alla nöjda.

– Många undrar vad ska folk tycka om det eller det. Men jag bryr mig inte om det. Jag vet att det inte går att få alla nöjda. Men jag har alltid strävat efter att göra så gott jag kan, säger Alice

Ett sätt att hålla kroppen igång är att försöka motionera. Alice går med stavar flera gånger i veckan. Hon är även ute och plockar svamp på hösten. Hon har också en träningscykel i den trevliga lägenheten i Edsbyn.

När maken Olle gick bort började en ny period i Alice liv. 2009 flyttade hon till Edsbyn, där hennes son Calle bor i huset intill.

– Jag trodde väl aldrig jag skulle trivas i Edsbyn. Jag trivs jättebra här: Ibland kan man se rådjuren passera utanför.

Alice jobbar med Cambridge viktprogram och har öppet i hemmet tre dagar i veckan. Hon hjälper sina kunder att gå ner i vikt.

Det var redan i Sörforsa, som Alice kom i kontakt med Cambridge-metoden och själv började pröva den och fann att den passade henne. Det visade sig också att det fanns efterfrågan efter en Cambridekonsulent eller rådgivare i Bollnäs-området.

Hon bestämde sig då för att utbilda sig till konsulent på distans.

Helene Hillströms är en av de personer Alice har hjälpt att gå ner i vikt. Helene har tappat 19 kilo.

– Jag mår bra. Jag trodde från början inte metoden skulle fungera. Men jag tycker den har fungerat jättebra för mig, säger Helene.

Mer läsning

Annons