Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillkyrkan jubilerar

/
  • Margareta Berg och Eskil Jonsson minns även när deras mamma Signe Jonsson hade söndagsskola i lillkyrkan sommartid. Söndagsskolan med Signe pågick ända fram till början av 1970-talet. Så många barn har gått för henne.
  • För Karin Elfberg från Alfta är det tradition att åka till gökottan i Grängsbo lillkyrka varje år. Det är atmosfären och den vackra altartavlan i lillkyrkan som gör att jag känner att jag vill åka hit varje år sedan jag blev ensam, säger Karin.
  • Det var vår farbror Jonas Jonsson som byggde den här kyrkan, berättar Ruth Axelsson och Sven-Olov Önnergren. Deras pappa var alltså bror med Jonas, men inte nog med det deras mamma var syster med Jonas fru Signe.
  • Jonas Jonke Jonsson har klättrat upp till kyrkklockan, som har inskriptionen
  • Några av gökottebesökarna anlände med buss från Alfta.
  • Stommen till lillkyrkan i Grängsbo är ett fäbodfäx från Tälningsbo, som monterades ned och transporterades till Grängsbo.
  • Nedanför lillkyrkan ligger
  • I Grängsbo lillkyrka finns den underbara altartavlan - Jesu himmelsfärd - som klippt och skuren för Kristi himmelsfärds dag, eftersom den skildrar just den händelsen och även förebådar pingsten. Tavlan är målad av Olov Lindblom 1881 och fanns först placerad i en skola. Jonas Jonsson hittade den i Alfta och förde den tillbaka till Grängsbo med cykel!
  • Per Jernqvist höll predikan under gökottan i Grängsbo lillkyrka.

Per Ers Jonke, eller Jonas Jonsson i Grängsbo, står bakom en av Sveriges få privatägda kyrkor - Grängsbo lillkyrka.

Annons

I år är det 80 år sedan Grängsbo lillkyrka var klar för invigning. Det var kyrkoherde Sigurd Andersson som 1932 förrättade invigningen. En tradition har sedan gökottan i lillkyrkan blivit.

Gökotta firades även i år på Kristi himmelfärds dag under Per Jernqvists ledning och med sång av Elin Stenbeck och orgelackompanjemang av Gunvi Liljeblad. Kyrkkaffet serverades Grängsbo bygdegård.

På plats fanns Jonkes barn Eskil Jonsson, som numera bor i Linghed, och Margareta Berg, som bor i Uppsala. De äger kyrkan. De berättar att gökottan även har blivit den årliga släktträffen.

– Det är alltid trevligt att komma tillbaka till Grängsbo och besöka lillkyrkan, säger Margareta Berg.

Pappa Jonas Jonsson var hemmansägare och elinstallatör i bygden och hade en egen liten firma. 1927 köpte han en bit mark vid foten av berget Skinnsäcken i Grängsbo. Han hittade sedan en lämplig timmerbyggnad som är stommen för den lilla kyrkan.

Jonke var som sagt elinstallatör och när han slutade sin firma samlade han ihop det kopparskrot som blivit under åren och skickade det 1962 till Sigtuna. Där lät han gjuta den 200 kilo tunga kyrkklocka, som sedan dess har ringt till helgsmål varje lördag under sommarhalvåret.

Klockan satt först i ett litet torn på själva kyrkan. Eskil Jonsson har varit med och ringt i den.

– Jag minns en gång när jag skulle dra i det tjocka repet. Men repet gick av. Klockan var väldigt tung och det knakade i knutarna, när man ringde, säger Eskil.

1973 byggdes klockstapeln för att skona kyrkan från vibrationerna. I dag ser Sven-Olov Önnergren till kyrkan och att den tidsinställda elektroniken, som numera sköter klockringningen, fungerar.

Mer läsning

Annons