Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande legend hyllas i film

/
  • Sone Banger växte upp i Los och hans föräldrahem finns med i filmen. Det var också till Los han återvände under sina musiker-tid i Stockholm. Sommarstället vid Storsjön blev permanent boende, när han på 70-talet beslutade att flytta hem och är åter sommarbostad sedan han bosatt sig inne i Los. (Från filmen).
  • Det är här i det lilla redigeringsrummet en trappa upp i huset som filmen om Sone Banger har växt fram. Carl-Åke, som numera är pensionär, kan jobba med filmarbetet även nattetid. Jag filmade till och från under en tvåårsperiod. Redigeringsarbetet var enormt, säger han.
  • Sone Banger blev som 19-åring Svensk mästare i dragspel. Världen låg öppen för honom och han fick möjlghet att flytta till New York. Men det ville han inte. USA låg långt borta. Han var Sveriges yngste kyrkomusiker. Efter realen kom han in på Kungliga musikhögskolan, vilket kanske inte alla känner till. (Från filmen).
  • Carl-Åke Wikström i Alfta följde Sone Banger med filmkameran med start våren 2008. Det sista året har har jobbat med redigeringen. Av totalt 25-30 timmar inspelat material har det blivit 57 minuter färdig film. Carl-Åkes största filmprojekt hittills.
  • Sone Banger hyllas som en stor musiker och människa  i filmen.

Filmen om den kände musikern Sone Banger är klar. Alftafilmaren Carl-Åke Wikström har gjort filmen.

Annons

– Filmen är en hyllning till Sone Banger, en fantastisk musiker med en otrolig musikalisk bredd. Han är en levande legend, säger Carl-Åke Wikström.

På onsdag den 23 november har filmen premiär i Los och den 7 december visas den i Grängsbo bygdegård.

Genom sin gode vän Allan Nyström fick Carl-Åke kontakt med Sone Banger och presenterade filmidén för honom.

– Han var intresserad. Han är lätt att ha att göra med. Han är ödmjuk och vill inte framhäva sig själv, samtidigt som han bjuder på sig själv, säger Carl-Åke Wikström.

Carl-Åke har haft filmandet som en hobby under hela sitt vuxna liv. Han är nu pensionär efter att ha jobbat drygt 36 år hos Nefab i Runemo.

Inspelningarna av filmen började våren 2008 i Los kyrka och det är också där själva filmen börjar.

Dragspelshistorikern Bo Gäfvert är först ut i filmen om att berätta om Sone Banger.

– Jag har inte hört någon spela så otroligt stadigt som Sone, säger Bo Gäfvert bland annat.

Andra personer i filmen är Kjell Söderström, Allan Nyström, Gunnar Högberg , Evald Sonefors och Torkel Selin och Jeannette Banger.

Carl-Åke har också följt med Sone på konserter till Åland, i Katrineberg och Voxnabruk.

Mer läsning

Annons