Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leo, 12 år, firar tredje födelsedagen

/
  • Leo Eriksson i Alfta firar alltid födelsedagen den sista februari. Han föddes på Mora BB 29 februari 2004. När det inte är skottår firar han födelsedagen den 28 februari.
  • Syskonkram. Leo tillsammans med Tindra och Mio.
  • I födelsedagspresent önskar sig Leo pengar och choklad. Födelsedagen firas med smörgåstårta till frukost.

Vi lyfter på hatten och säger grattis till Leo Eriksson som fyller 12 år på självaste skottdagen, den 29 februari.

Annons

Det är något visst med skottår, inte sant? En extra dag bara sådär att njuta av. För Leo Eriksson i Alfta är den 29 februari en alldeles speciell dag – det är hans födelsedag.

– Vi har pratat om skottår och om skottdagen i skolan och jag vet att den inträffar bara var fjärde år. Det är lite fränt att jag föddes just då, säger han.

Nu fyller Leo 12 år. Vill man vara lustig så är det egentligen hans tredje födelsedag. Men föräldrarna Linda Johansson och Mikael Eriksson har löst det med att de alltid firat Leo den sista februari. Oavsett hur många dagar februari har.

– Min morbror Jens fyller den 28 februari. Vi brukar fira tillsammans när det inte är skottår. Men just i år får jag fira det exakta datumet då jag föddes, säger Leo Eriksson.

Vart fjärde år måste man sätta in en extradag, en skottdag, för att kalenderåret ska stämma med solåret. Just ordet skott betyder "något som skjuts in". Förr inföll skottdagen 24 februari. Men från och med år 2000 är skottdagen placerad som den 29 februari, så att namnsdagarna kan ligga fast.

När vi ses har han har just kommit hem från skolan och lillebror Mio, drygt 1 år, och lillasyster Tindra, 9 år, sätter sig nära i Leo i soffan. Det är roligt att fylla år, tycker de allesammans. Leo älskar smörgåstårta så varje födelsedag inleds med smörgåstårta och sång och paket på sängen. Inför tolvårsdagen önskar sig Leo två saker: Choklad och pengar.

– Jag sparar pengar till jag blir vuxen. När jag blir femton vill jag ha en epa. En alldeles egen, berättar han.

Leo älskar nämligen att meka. Helst ska det vara V8-motorer. Familjen har en Pontiac som han gärna mekar och putsar på. Annars gillar han att åka slalom och på sommaren cyklar han med kompisarna i Alfta Bike Park. Leo har också byggt ihop en alldeles egen dator. På den spelar han spel och ser på film.

Trots att Leo fyller 29 februari har han redan tjuvstartat firandet lite smått. För någon kväll sedan bjöd han de närmsta kompisarna på en spelkväll med hämtpizza. Kompisarna fick också sova över.

– Det var en rolig fest. Vi hade det jättemysigt. Nu på födelsedagen kommer släktingar och vi ska äta smörgåstårta, berättar Leo Eriksson.

Mer läsning

Annons