Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningen ska filmas

/
  • Stoppet i avloppsledningen vid Celsiusskolan ledde till översvämning i delar av Edsbyns museums lokaler. Nu ska ledningen filmas för att om möjligt ge svaret på varför stoppet uppstod.

Orsaken till varför det blev ett stopp i avloppsledningen vid Celsiusskolan i Edsbyn ska nu utredas. I dag torsdag ska Helsinge Vatten låta filma i ledningen. Stoppet ledde till den översvämning som drabbade Edsbyns museum och skolan under påskhelgen.

Annons

– Vi vet ännu inte vad som orsakade avloppsstoppet. Vi ska i alla fall gå vidare med det och filma ledningen. Inga problem har uppstått tidigare och så händer det nu. Vi får se om vi hittar någon förklaring genom att filma, säger Per-Åke Södergårds vid Helsinge Vatten.

Är den aktuella ledningen gammal?

– Det är en grov och bra ledning där. Därför är stoppet ganska oförklarligt, säger Per-Åke Södergårds.

Stopp i avlopp kan förstås orsakas om något har fastnat. Men även trädrötter som har trängt in och bitar av betongrör som har lossnat och täppt till har orsakat stopp.

Vatten- och avloppsnätet i Ovanåkers kommun har beskrivits som en tickande bomb, eftersom nätet på sina håll är både 60 och 70 år gammalt.

– Det är inte bara va-nätet i den här kommunen som beskrivs som en tickande bomb. Det beror på att man vet ungefär ålder på avloppsnätet och dess beståndsdelar. Man vet också livslängden på ledningarna och drar slutsatsen att det är dags att börja byta ut vatten- och avloppsnät, säger Leif Elvsen vid tekniska kontoret i Edsbyn.

– Men det antagandet kan vara felaktigt, eftersom det har visat sig att rören håller längre än vad man trodde från början, säger Leif Elvsen vidare.

Mer läsning

Annons