Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laura hjälper flyktingar i Budapest – efter insamling på Facebook

/

Edsbyborna Laura Fenlin och Stefan Johansson delade ut förnödenheter till flyktingar i Budapest som förhindrats att ta tåg vidare till Tyskland. Detta efter en insamling i Facebookgruppen "Tillsammans för flyktingar i Budapest".

Annons

Tusentals flyktingar har fastnat i Budapest sedan Ungern inte velat släppa dem vidare till Tyskland och Österrike. "Det är säkrare för er att stanna i Turkiet", sa Ungerns premiärminister Victor Orbán. Enligt experter kan en förklaring vara att Ungern vill samla flyktingar i läger för att lättare kunna utvisa dem. Aftonbladets reporter vittnade om att polis misshandlat flyktingar vid Keletistationen.

I tisdags kom Laura Fenlin och Stefan Johansson till Budapest för att besöka hennes släkt. Laura Fenlins syster Nora Fenlin skapade Facebookgruppen "Tillsammans för flyktingarna i Budapest" i torsdags och samlade under två dagar in 21 000 kronor. Nora Fenlin har bland annat organiserat mediciner genom apotek till flyktingar och sovsäckar är på gång. Laura Fenlin har delat ut mat och hygienartiklar genom insamlingen.

– Det är fantastiskt att människor vill hjälpa till och visat medmänsklighet via Facebook, säger hon.

Laura Fenlin träffade många syrier som ville till Tyskland och väntade på stationen för att få besked.

– Det har varit väldigt lugnt och sansat när vi varit där. Det var mycket småbarn och äldre personer som fick ligga och sova på stationsgolvet.

Hennes familj kommer från Ungern och hon är kritisk mot regeringen.

– Jag anser att regeringen vill styra om och försvåra flyktingars resväg. De vill skapa kaos så det inte kommer flyktingar till landet. Jag tycker synd om de här människorna och hoppas att de kommer till något bättre ställe i Europa där de kan tas emot på ett värdigt sätt.

Andra volontärer har ordnat med mat och grundläggande hälsovård. De flesta flyktingarna kommer från krig i Syrien, Afghanistan och Irak. Dessutom bygger Ungern nu ett stängsel längs gränsen mot Serbien i ett försök att stoppa flyktingar att komma in i landet. Ungern accepterar inte asylsökande.

Under fredagen lämnade asylsökande Ungern till fots och begav sig mot gränsen i Österrike, enligt SVT. Människor har också under fredagen flytt från flyktingläger i Ungern.

LÄS MER:

Flyktingkatastrofen: Så kan du hjälpa

Hälsingar utmanar varandra i att hjälpa flyktingar

Insändare: Hjärtat mitt gråter för barnen

Mer läsning

Annons