Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låssmed fick rätt

I en segdragen tvist mellan en Edsbybo och en låsfirma från Bollnäs har nu Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gett låsfirman rätt. Nämnden anser inte att räkningen för att öppna och reparera Edsbybons vapenskåp var oskälig.

Annons

I slutet av 2010 gick Edsbybons vapenskåp i baklås. Han kontaktade en låsfirma från Bollnäs som öppnade och reparerade skåpet. Enligt försäkringsbolaget skulle hemförsäkringen täcka större delen av kostnaden, men när låsfirman sedan skickade en räkning på nästan 29 000 kronor vägrade de betala.

Låsfirman sänkte sedan prislappen till nära 19 000 kronor på grund av en felfakturering, men varken Edsbybon eller försäkringsbolaget ansåg att den nya summan lät rimlig eller skälig. Försäkringsbolaget har sagt sig vara beredda att betala men bara sedan ärendet gått igenom Allmänna reklamationsnämnden.

Edsbybon anmälde då låsfirman till ARN.

I sitt svar till ARN kosta låsfirman att den första räkningen var helt felaktig, däremot vidhåller man sin rätt till den nya summan på nästan 19 000 kronor. Firman konstaterar att vapenskåpets inköpspris inte går att jämföra med reparationskostnaderna eftersom skåpet sannolikt är tillverka utomlands och att samma skåp skulle ha kostat mycket mer i Sverige.

När det gäller om låssmeden upplyst kunden om att arbetet skulle bli dyrt står ord mot ord och sedan nämnden tittat på de faktiska kostnader som låsfirman haft för jobbet anser de också att det begärda priset på 18 861 kronor framstår som skäligt.

Edsbybon har begärt omprövning av ARN:s beslut. Om ARN kommer att göra en omprövning av fallet avgörs inom den närmaste tiden.

Mer läsning

Annons