Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen konstaterar: Varg rev älgkalv nära bebyggelse i Knåda

/
  • En ensam varg från Sjösvedenreviret har under hösten vistats i området söder om Edsbyn.

Sedan i somras har länsstyrelsens naturbevakare fått in många indikationer på att en ensam vargtik rör sig i området söder om Edsbyn. På tisdagen hittades också en vargdödad älgkalv i byn Knåda, strax norr om Edsbyn.

Annons

På tisdagskvällen besökte länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson platsen som ligger relativt nära bebyggelsen i byn Knåda. Han kunde mycket riktigt konstatera att det var en varg som dödat älgkalven.

Läs också: Vargarna allt fler i Europa

Han kan också berätta om att en privatperson säger sig ha sett en varg vid länsväg 301 mellan Ämnebo och Knåda samma dag.

– Förmodligen rör det sig om samma varg, säger Sone Persson. Men än så länge är jag lite osäker på om observationen vid 301:an var när vargen var på väg till eller från Knåda.

Sedan i somras har det dykt upp ett flertal indikationer på varg i området söder om Edsbyn mot Viksjöfors och Grängsbo. Enligt Sone Persson rör det sig om såväl synobservationer som spårtecken.

Under hösten och vintern har också en jakthund samt några får dödats av varg i området. Sone Persson tror att det rör sig om samma varg och har också skickat in spillning på dna-analys där man ser att det rör sig om en ensam vargtik som vandrat ut från Sjösvedenreviret, som ligger sydost om det här området.

Läs även: Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på varg i Sjösvedenreviret

– Det är olyckligt när en varg håller till så här nära bebyggelsen, den kommer så att säga in på vårt revir, säger Sone Persson.

Hittills säger han sig emellertid inte ha fått några indikationer på att vargen markerar revir i området.

Det rör sig alltså om en varg som vistas i området för att den inte har något bättre för sig och att den kan vandra vidare?

– Ja, så kanske man skulle kunna uttrycka det, säger Sone Persson.

Gå in och rösta: Vad tycker du om vargen?

Mer läsning

Annons