Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets högsta medellivslängd

/
  • Det finns flera faktorer som ligger bakom att Ovanåkers kommun har länets högsta medellivslängd och ligger över riksgenomsnittet både för män och kvinnor, säger Charlotta Östlund och Niels West, som ledde föreläsningen och eftermiddagen om folkhälsan i Ovanåkers kommun
  • – Det jag kan lyfta fram från statistiken är levnadsvanorna. Många andra kommuner har sämre levnadsvanor än här. Man är till exempel i större utsträckning fysiskt aktiva här än i andra kommuner, säger Charlotta Östlund.

I Ovanåkers kommun ligger medellivslängden ett och ett halvt år över riket för män och ett halvår över för kvinnor. Det i ett län där livslängden ligger under riksgenomsnittet.

Annons

– Det är svårt att peka ut vad detta beror på. Vi får lägga ett pussel med det faktaunderlag som finns. Jag tror det är många faktorer som påverkar, säger Charlotta Östlund från samhällsmedicin vid Gävleborgs landsting.

Häromdagen var hon inbjuden för att under Ett friskare Sverige-veckan berätta vad statistiken kan berätta. Samhällsmedicin har i uppdrag att just kartlägga folkhälsan i länet och föra statistik om den.

– Det är något underligt med den här kommunen. Gävleborg är ett så kallat skogslän präglat av låg utbildnings- och inkomstnivå, som brukar förknippas med mindre gynnsamma livsvanor och kortare livslängd, säger distriktsläkare Niels West i Edsbyn.

Medellivslängden bland män och kvinnor i länet är också bland de kortaste i landet. Halland har det längsta medellivslängden.

Men i länet avviker Ovanåkers kommun. Det som talar för kommunen är att relativt många män är i arbete, småföretagaranda, homogen befolkning och en tradition av socialt nätverkande som också är en skyddsfaktor för hälsan

Det Niels West kan peka på är att man inom hälso- och sjukvården har lyckats få ner antal patienter som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Detta har skett med hjälp av det förebyggande arbetet och med bättre mediciner.

Mer läsning

Annons