Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laila ger sig av mot Kilimanjaro

/
  • Laila Söderlind älskar att träna. Speciellt härligt tycker hon att det är när hon får springa i backarna runt Skräddrabo.

På nyårsafton fyllde Laila Söderlind 60. Det ska hon fira, men inte med någon traditionell födelsedagsfest. I stället ger hon sig iväg mot Afrika för att bestiga berget Kilimanjaro.

Annons

Laila Söderlind berättar, efter att vi satt oss framför öppna spisen i fritidshuset i Skräddrabo, att det var under midsommarveckan som hon bestämde sig för att göra en resa.

På frågan om varför hon valt att vandra upp för ett berg kommer svaret snabbt.

– Ja, men berg är väl mysigt? Det är bara att bestämma sig för att göra saker. Jag tänker inte sitta på hemmet och ångra mig sen.

Om mindre än en månad byter Laila ut snö och kyla mot värme i Tanzania där Afrikas högsta berg Kilimanjaro, 5895 meter över havet, finns. Fast helt och hållet kommer hon inte att slippa snön där borta, om allt går som det ska.

– Vi börjar vår vandring mot toppen i djungel och vänder där uppe i snö, säger Laila.

Den sista januari lyfter planet mot Tanzania. Laila åker med fjorton personer till, som hon aldrig tidigare har träffat. Tillsammans ska de under sju dagar ta sig upp till Kilimanjaros topp med hjälp av två guider. När det är dags för sista etappen kommer de att börja vandringen vid midnatt för att hinna upp till toppen lagom till soluppgången.

– Hela resan känns jättespännande.

Mer läsning

Annons