Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor får tusenlappar mindre i pension

Kvinnorna i Ovanåkers och Bollnäs kommun får i snitt 3 300 kronor mindre i pension per månad än vad männen får. Låga kvinnolöner och mindre tid i förvärvsarbete är orsaken, enligt pensionärsföreningarna.

Annons

I juni i år betalade Pensionsmyndigheten ut sammanlagt 96 miljoner kronor till cirka 9 400 pensionärer i Ovanåkers och Bollnäs kommuner. Männen får den största delen av kakan, enligt statistik.

– Om kvinnor har lägre pension så har de tjänat mindre pengar naturligtvis. Karlarna har bättre betalt och vi kvinnor var ofta hemma med barnen, och jobbade mer deltid, säger Ann-Britt Norlin, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund, SPF, i Alfta.

Även statistik från pensionsutbetalningarna förstärker bilden av den ekonomiska ojämnlikheten. Drygt tre av fyra kvinnor i Ovanåkers kommun får pengar via garantipensionen, av männen får knappt en av fem det. Det ser snarlikt ut i Bollnäs.

Garantipension får de som haft låga pensionsgrundande inkomster, eller inga alls.

PRO, Pensionärernas riksförbund, vill att lägstanivån på pensionerna höjs, vilket skulle komma kvinnorna till del då de oftare ligger lägre än männen.

– PRO har varit väldigt pådrivande i frågan om att regeringen ska gå igenom pensionsbestämmelserna, säger Roger Torvidsson, ordförande för PRO Ovanåker.

Mer läsning

Annons