Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och idrott förenas i Ovanåker

/
  • Gudrun Axman-Jumisko, Kaj Hoof, Susan K Persson, Margareta Englund och Marita Östberg har stora förhoppningar på Hälgen.
  • Kultur och idrott möts under aktivitetshelgen. Oskar Wiklander och Hälge springer förbi publiken. Vid målgången står Lennart Östningsgårds och Mona Rosenqvist.

Det är inte så ofta som det ges möjlighet att kombinera en konstrunda med stafettlöpning. Men så kommer det bli när Hälgen anordnas i Ovanåker för första gången.

Annons

Det är flera olika föreningar i kommunen som har gått samman för att arrangera den fullmatade aktivitetshelgen, första helgen i augusti. Förutom stafetten på Stora hälsingegårdars väg blir det cykeltävlingen Slopefest i Alfta bike park, konstutställningar och en gemensam festkväll på Forsparken i Alfta.

– Vi är många som har ordnat olika evenemang under samma helg i flera år nu, men så insåg vi att det vore bättre att försöka göra något tillsammans. Vi vill att det här ska bli en viktig helg för alla. Gärna något man planerar att komma hem till och något som blir återkommande, säger Marita Östberg från Alfta Ösa orienteringsklubb.

Hälgen är ett led i arbetet med att förena världsarv med idrottsturism. Aktivisterna hålls längs med eller i närheten av Stora Hälsingegårdars väg och fler gårdar håller öppet under helgen – även gårdar som vanligtvis inte brukar vara öppna.

– Det här underbart att samarbeta kring det här. Det kommer finnas något för hela familjen att ta del av, säger konstnären Susan K Persson.

Att aktivitetshelgen heter Hälgen har naturligtvis med Lars Mortimers populära seriefigur Hälge att göra.

– Det är säkert många som passerar här som inte vet att han är härifrån, säger Gudrun Axman-Jumisko, turismansvarig i kommunen.

– Det är viktigt för oss att profilera oss med Hälge eftersom han är en så betydelsefull personlighet. Det är oerhört sorgligt att Lars Mortimer inte kan se detta, men hans fru Ulla Mortimer är positivt inställd till det här, säger Margareta Englund från föreningen Stora Hälsingegårdars Väg.

Mer läsning

Annons