Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfri måndag under vecka med hälsotema

Det ska bli mer vegetariskt på menyn i Ovanåkersskolorna. På måndag hålls en köttfri måndag – och dagen därpå ska en testpanel välja ut en vegetarisk rätt som därefter får ta plats på kommunens skolmatsedel.
– Vi vill prova att vrida på normen lite, säger folkhälsosamordnare Ulla-Marie Nilsson.

Annons

Nästa vecka sker uppmärksamhetsveckan "Ett friskare Sverige", på initiativ av Statens Folkhälsoinstitut. I Ovanåker har man hoppat på temaveckan genom att låta måndagen bli en köttfri måndag i alla skolorna.

– Det är ett faktum att svenska folket har ökat sin köttkonsumtion rätt mycket. Samtidigt vet vi att en kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och för miljön, säger Ulla-Marie Nilsson.

Kommunens folkhälsoråd hoppas nu att ett vegetariskt tema i skolan ska fungera lite som en ögonöppnare för eleverna.

– Det handlar inte om att fördöma kött. Men vi vill prova att vrida på normen lite, få dem att öppna för att alla maträtter kanske inte måste utgå från en köttbit.

På tisdagen kommer sedan en testpanel av skolelever att få provsmaka tre olika vegetariska maträtter, och utse en vinnare som ska hamna på skolmatsedeln i framtiden. Testpanelen utgörs helt av frivilliga elever, men Ulla-Marie poängterar att de elever som i vanliga fall tycker att vegetarisk mat "är äcklig" har varit extra välkomna att medverka.

– Kraven på den vegetariska rätten är, förutom att den är god, förstås också att den innehåller tillräckligt med protein och är näringsriktig, att den fungerar i ett skolkök och att kostnaden inte får överskrida den vanliga summan pengar för en skollunch.

På onsdagen avslutas sedan temat i Ovanåker. Då kommer personal på kommunens hälsocentraler, företagshälsovård, politiker och tjänstemän att bjudas in till en eftermiddag på temat "Så mår vi i Ovanåker" för att diskutera hälsoläget i kommunen.

Mer läsning

Annons