Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstrundan växer vidare

/
  • Leif Nordlöf tog initiativet till den första konstrundan för sju år sedan, 2005. Det innebär att årets runda var den åttonde i ordningen. Själv ställde han ut hemma i Ämnebo.

Besökarna fortsätter att strömma till konstrundan i Voxnadalen. I år var det den åttonde upplagan, nu med utställningsplatser från Svabensverk i söder till Kyan i norr, Voxnabruk i väster och Långhed i öster.

- I en liten inlandskommun behöver det hända grejer, säger Leif Nordlöf, initiativtagare och ordförande i Föreningen Konstrundan i Ovanåker.

Annons

Idén fick en sömndrucken Nordlöf när han en morgon vaknade hemma i sängen, det skrev vi om för någon dag sedan.

Men det undermedvetna fick förstås bränsle av att konstrundor redan då var ett etablerat begrepp i andra delar av landet. I skånska Maglehem och Degeberga började de redan 1968.

- Varför skulle inte även vi, med så många verksamma konstnärer, kunna ha en helt egen konstrunda, frågade sig Leif Nordlöf.

Det var alltså egentligen en retorisk fråga – men här fick den ändå ett givet svar.

Inför första året fick föreningen några hundralappar av Ovanåkers kommun för att köpa lakansväv till de vimplar som markerar var utställningarna hålls.

I år var det 19 olika besöksställen med totalt 32 utställare.

Hemma i ateljén i Ämnebo hade Leif Nordlöf själv 120 besökare enbart på lördagen och under söndagen hade ytterligare ett 60-tal räknats in redan vid 15-tiden.

I mer centralt belägna Ateljé Norra Skolan i Edsbyn låg besökssiffran ännu något högre.

- I vår konstnärsgrupp har vi jobbat tillsammans i 15 år. När det är konstrundor brukar vi visa så många tekniker som möjligt för att få en mångfald av olika konst, berättar Maria Larsson, som själv visade akvareller.

Ett konstverk som väckte extra intresse var Inga Hjolmans träskulptur av en nyfödd kalv, uthuggen med yxa, kniv och mejsel. Den var till salu, men ännu utan prislapp.

- Den är ju rätt skrymmande och kräver en hel del plats, konstaterade konstnären själv.

Maria Bergstrand arbetar med både målningar och skulptur. Men här visades det också upp saker som ungdomar gjort av återvunna produkter med henne som projektledare. Den fyndiga rubriken var Återkonst.

Mer läsning

Annons