Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstrunda firar jubileum

/
  • I många tavlor har Brita Weglin broderat in sitt eget hår. En tradition från Våmhuskullorna i Dalarna som gjorde hårbroderier under förra sekelskiftet.
  • – Ta med en picknickkorg när ni åker runt på utställningarna, tipsar Margareta Drakenberg, Kerstin Englund och Maria Bergstrand om. De är alla medlemmar i konstföreningen.
  • Under Konstrundan i Ovansåker ställer konstnären Brita Weglin ut på Edsbyns museum.
  • I konstverket som kallas Släktträdet finns både pappas hundar och mammas handduk med som symboler för släkten.

I helgen, 1–2 augusti, går årets konstrunda i Ovanåker av stapeln. Rundan firar tio år och gästutställare är konstnären Brita Weglin.

Annons

Konstrundan innebär att lokala konstnärer och konsthantverkare ställer ut sina verk i sina hem, ateljéer eller utställningslokaler under två dagar. Den startades av konstnären Leif Nordlöf för tio år sedan och har i dag ett 30-tal medlemmar.

– Jag ville starta en konstrunda för att jag själv varit på många, bland annat på Österlen, och sett att det är uppskattat och drar mycket folk, säger han.

Rundan rör sig runt i Ovanåkers kommun, från Kyan i nordväst till Långhed i nordöst och Älvkarhed i söder. Eftersom att det är jubileumsår har konstföreningen även firat extra under året med bland annat skaparverkstad för barn, skyltfönsterutställning och vårutställning.

Årets gästutställare är Brita Weglin, konstnären från Alfta som numera bor i Luleå. Med sina 30 år i yrket är hon en framträdande konstnär i Sverige och har genom åren tilldelats flera nationella och internationella priser samt konststipendier.

– Jag har fått mycket fantasi från min uppväxt i Hälsingland, folktron har varit viktig för mig, säger Brita Weglin och utställningen på Edsbyns museum handlar om just henne och hennes liv.

I hennes konst finns mytologiska väsen som huldor, siréner, näcken och hybrider mellan människa och djur. Ett återkommande motiv är även hennes pappas hundar som var med henne under hennes uppväxt.

Konstteknikerna blandas vilt i Brita Weglins konst; akvarell blandas med broderi, hon syr stygn med hår på linnetyg och jobbar med screentryck, grafik och emalj.

– Jag älskar att blanda tekniker, att experimentera, utforska och utveckla, säger hon.

Signifikativt för Brita Weglins konst är att den är banbrytande och överraskande. Hon beskriver sig själv som en nyfiken människa. Leif Nordlöf håller med.

– Hon är gränsöverskridande, säger han.

Mer läsning

Annons