Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen intresserad

/
  • Ivarssons villa byggdes på 1960-talet i anslutning till Edsbyverkens dåvarande kontor, numera kommunkontoret. Villan fick därför även en representativ funktion...
  • ... här syns hur nära de båda husen ligger. Gaveln till höger tillhör villan och till vänster syns kommunhuset.

Det finns ett visst intresse från Ovanåkers kommun att köpa familjen Ivarssons tidigare villa i centrala Edsbyn.

Annons

– Villan ligger centralt och strategiskt till i Edsbyn. Därför får det inte bli vad som helst av det. Det är lite kommunens ansvar att bevaka det, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Ljusnan berättade på onsdagen att villan nu kommer att säljas på exekutiv auktion. Marknadsvärdet inför auktionen beräknas till 150 000 kronor, även om auktionsbuden kan komma att ligga på en högre nivå.

– Självklart är priset på en sådan nivå att det kan vara intressant att titta på. Vi har från kommunens sida även tidigare funderat på läget och vad det skulle kunna betyda. Men vi har inte vetat vilken prisnivå det skulle bli, säger Yoomi Renström.

Det är inte för kommunens administration, som kommunen kan vara intresserad av villan mittemot kommunhuset. Yoomi Renström pekar på ett annat användningsområde.

– Det finns behov av ytterligare bostäder i Edsbyn, där det råder bostadsbrist. Det är därför läget och marken är intressanta för oss och Alfta-Edsbyns fastighetsbolag. Men huset är i dag i sådant skick att man förmodligen får göra om det från grunden eller plocka bort det.

Skulle villan passa för Edsbyns museum, som det finns planer att flytta till biblioteket?

– Det är svårt att säga. Läget är bra, men det behöver göras om och det kommer att röra sig om stora kostnader. Det är också bra att kunna samordna bibliotek och museum.

Ovanåkers hembygdsförening blir dock inte med på någon budgivning. Det är hembygdsföreningen som driver Edsbyns museum.

– Nej, det känns inte riktigt så. Vi har visserligen pratat om byggnaden i våra diskussioner. Men jag kan inte föreställa mig att vi köper det. Men vem det än är som köper villan, så hoppas jag man gör något bra av det. Det vore hemskt om huset revs. Det har ju sitt värde, säger hembygdsföreningens ordförande Elisabeth Eriksson.

Mer läsning

Annons