Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kent är min verkliga ängel"

/
  • Kjell Lundin, till höger, känner en stor tacksamhet mot sin räddande ängel Kent Borlid. Utan hans snabba insats hade Kjell förmodligen inte levt i dag.

Fredagen den 17 februari höll på att bli den sista i Kjell Lundins liv. Han hittades blå och uppsvullen i ansiktet – utan puls eller andning – efter att ha ramlat ihop i skidspåret.
Kent Borlid räddade honom tillbaka till livet.

Annons

Det är måndag förmiddag hemma hos Kjell och Juliette Lundin i Alfta. Kjell har slagit sig ner i matsalen tillsammans med sin räddare. Det är första gången männen träffas efter olyckan, en känslosam stund för de båda.

- Om inte Kent hade kommit hade jag inte suttit här i dag. Då hade det varit ett annat kaffe, säger han.

Kjell Lundin lämnade hemmet strax före klockan ett. Planen var att åka skidor vid Nordanå skidstadion, ett stenkast från hans bostad.

- Sen är allt svart, säger Kjell. Det var en konstig upplevelse, ingen smärta, ingenting. Det var så skönt att dö.

Samtidigt är den pensionerade Edsbypolisen Kent Borlid ute på skidtur i området.

- Jag såg att det låg en skidåkare i backen som ramlat. Jag har ett förflutet som polis i 43 år och har sett många sjuka, skadade och döda. Kjell var blå och hade svullna ögon och tom blick. Det såg så illa ut, du såg fruktansvärd ut, säger han och tittar på Kjell.

Bakgrunden som polis var troligen det som fick Kent Borlid att behålla fattningen. Han vände ner Kjell på rygg och började direkt leta efter puls och andning. Han kände ingenting genom sina tunna skidhandskar. Då påbörjade han omedelbart hjärt- och lungräddning.

- Jag trycker 15-20 gånger och hör ett snörvelljud. Jag tänkte att det här är inte bra, det var ingen vanlig andning. Men sen blir det lugnare och bättre.

Då uppstår nästa problem. Kent Borlid har ingen mobiltelefon på sig. Han tar beslutet att snabbt skida efter hjälp. Det tar, enligt Kent Borlid, 30 minuter för räddningsmanskapet att ta sig ut i skogen.

När Kent kommer fram sitter Kjell upp, förvånad över all uppståndelse. Förvånad är också Kent Borlid som inte hade stort hopp på ett lyckligt slut när han tvingades lämna Kjell i skogen.

Kjell har ännu inte haft tid att smälta alla intryck, men känner stor tacksamhet.

- Du är min ängel, Kent, säger han och överlämnar en bok om just änglar till sin räddare.

Mer läsning

Annons