Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalkning ska rädda vattnet i Älman

/
  • Under fem timmar arbetar man med att kalka Uxatjärn utanför Edsbyn, i hopp om att det ska lösa problemen med försurat och förorenat vatten i den anslutande Älman.
  • Under fem timmar arbetar man med att kalka Uxatjärn utanför Edsbyn, i hopp om att det ska lösa problemen med försurat och förorenat vatten i den anslutande Älman.
  • Platschef Ronald Johansson visar den
  • I kalkfickan passerar vattnet från Uxatjärn och varannan minut släpps 33 gram kalk ut för att se till att vattnet inte är surt när det kommer till Älman.

En läcka från Uxatjärn ledde till att vattnet i ån Älman skadades allvarligt. Nu försöker Woxna Graphite, som är ansvarigt för försurningen av vattnet, sätta stopp för problemen genom att kalka tjärnen.

– Vi hoppas att det här ska hjälpa, säger platschef Ronald Johansson.

Annons

En båt åker fram och tillbaka över den 200 meter långa Uxatjärn och sprutar en kalkblandning över vattnet. Metoden kallas att "slurra" och betyder att man tar upp sjövatten i båten, blandar med torr kalk och sprutar ut det igen.

– Det ska ge den bästa effekten av kalken, säger Ronald Johansson.

Redan under vintern gjorde man ett försök att komma tillrätta med problemet, genom att lägga torr kalk ovanpå isen i det kritiska området – men det fungerade inte som man hoppats.

Vattnet i Uxatjärn är surt och innehåller tungmetaller. Det beror på att man använt sig av vattnet vid gruvbrytningen i Kringelgruvan – och trots att brytningen upphörde för över tio år sedan har vattnet fortfarande väldigt låg pH-halt. En frisk sjö har ett pH-värde på 7, i Uxatjärn har vattnet i dag ett värde på omkring 3,5.

I höstas uppdagades det att även vattnet i den anslutande ån Älman blivit surt och förorenat. Tjärnen läckte.

– Vi har en kalkficka som vattnet leds genom ur sjön. Men nu fanns det en läcka och en del av vattnet gick inte längre genom fickan, förklarar Johansson.

De boende i området reagerade starkt på informationen om att även vattnet i ån blivit försurat, och i höstas sade en av de fast boende i området till Ljusnan att det inträffade var "en katastrof".

Länsstyrelsen krävde åtgärder från företaget. Och nu hoppas Woxna Graphite att måndagens insats både ska kunna lösa problemet med det sura vattnet och se till att inte tungmetallerna går vidare till Älman.

54 ton kalk sprids i Uxatjärn. Sammanlagt tar insatsen omkring fem timmar. Samtidigt pågår annat arbete i gruvområdet.

– Vi håller också på att städa undan grafit från området, sådant som har blivit kvar. Det var också ett krav från Länsstyrelsen. Det arbetet kommer nog att pågå till framåt hösten.

Mer läsning

Annons