Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Sjöstedt på besök

/
  • Vi kan tänka oss att samarbeta med både Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter nästa val. Men vi går till val som ett eget parti den här gången. Sverigedemokraterna vill vi absolut inte samarbeta med, konstaterar Jonas Sjöstedt som talade i Alfta på torsdagskvällen.
  • I mars presenterar Vänsterpartiet ett punktprogram för landsbygden, som drabbas extra hårt vid en lågkonjunktur. Jobben blir färre och ungdomarna flyr till storstadsregionerna. Vi får en ny inflyttningsvåg dit, berättade Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt under besöket i Alfta.
  • Vänsterpartiet växer. Vi har fått 2 500 nya medlemmar runtom i landet, konstaterar Jonas Sjöstedt lite mer till vänster.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talade i Alfta på torsdagskvällen

Annons

Han talade om vinster i välfärden, trygghet i arbetslivet, eurokrisen och klimatkrisen. Jonas Sjöstedt reser runt i landet för att presentera partiets politik inför valet 2014. Ovanåkers kommun är den 99:e kommunen han besöker av totalt 110 innan årets slut.

I Alfta framträdde han tillsammans med partiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson, som berättar att i partiets budgetförslag är det jobben som står i fokus.

Vänsterpartiet kalkylerar med att deras politik skulle resultera i 3 125 fler jobb i länet, än med regeringens politik. Sammanlagt för hela Sverige räknar Vänsterpartiet med drygt 100 000 fler jobb.

Bland annat vill man satsa på 10 000 gröna jobb med Tyskland som förebild. Solenergin skulle kunna ge mer energi än en kärnkraftsreaktor 2020, menar man.

Vilken blir er största fråga inför nästa val?

– De privata vinsterna i välfärden kommer att bli en av de viktigaste frågorna. Skulle jag fatta mig kort skulle det bli: Välfärd före vinst. Det vi vill är att alla vinster ska återinvesteras i välfärden och inte hamna i privata fickor.

Innan talet i Alfta gästgiveri besökte Jonas Sjöstedt ett dagcenter i Edsbyn och företaget ACAB i Alfta, som också har känt av den vikande konjunkturen.

Ett förslag från Vänsterpartiet att lindra effekterna av en ny lågkonjunktur är korttidsarbete. Man jobbar till exempel 30 timmar i veckan på ett företag och utbildar sig med statens ekonomiska hjälp resterande 10 timmar i veckan, om man har ett heltidsjobb.

– Vi exporterar mindre, men behöver samtidigt jobben. Under lågkonjunkturen skulle man kunna satsa på att bli en bättre yrkesarbetare med vidareutbildning eller läsa in och få gymnasiekompetens. Då finns de anställda kvar och är bättre rustade när konjunkturen vänder, säger Jonas Sjöstedt.

Annons