Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbade för skola i Jeriko

/
  • På den här översiktsbilden syns den nya SIRA-skolan i Jeriko på slätten ett par kilometer från stadens centrum. I bakgrunden skymtar Frestelsens berg. I skolan undervisas 30 barn med läs- och skrivsvårigheter och svårigheter med att räkna.
  • Med små klasser med högst tio elever och med utbildade lärare finns möjligheter att ge eleverna med läs- och skrivsvårigheter och svårigheter att räkna det stöd de behöver.
  • FOTO: KLAS-GÖRAN SANNERMANTack vare den nya skolan är vi nu mer självständiga. I december var det första gången man kunde fira jul i skolan, nu när man fick bestämma helt själva, säger Rolf Edeborg.
  • Målet med undervisningen i SIRA-skolan är att eleverna ska kunna återvända till sin vanliga skola efter några år. Tanken är också att öka elevernas självkänsla.
  • SIRA-skolan noterar att ju tidigare som barnen får hjälp med sina svårigheter, desto snabbare lär de sig att läsa, skriva och räkna. De kan återgå till och klarar sedan väl den vanliga skolan.
  • Så här ser ett av rummen ut i den nya skolan.
  • Den nya SIRA-skolan i Jeriko.

Rolf Edeborg i Edsbyn fick vara med om att både förbereda bygget och invigningen av en skola i Jeriko.

Annons

I skolan får 30 barn med läs- och skrivsvårigheter och svårigheter att lära sig räkna undervisning.

Rolf har jobbat som volontär i Betlehem för SIRA, Swedish international relief association, en period varje år sedan 2007. De senaste åren har han arbetat som platschef. Det är ett jobb som delas mellan fem frivilliga.

– Det är fantastiskt att få vara i ett annat land på det sättet och någon nytta har man nog gjort i alla fall, säger Rolf Edeborg.

Allt började med att Rolf reste med makan Margareta till Turkiet för att gå i Paulus fotspår. Reseledare på den resan var även ordförande för SIRA-skolan. SIRA är en stiftelse som bildades 1968.

– Jag har jobb åt dig, sade han. Men det här arbetet får du inte betalt för. Jag nappade på erbjudandet, säger Rolf Edeborg.

SIRA har verkat i Palestina sedan 1968. Den första tiden drev man ett hem och kliniker för barn med epilepsi. Senare blev det en specialskola för elever med läs- och skrivsvårigheter. 1992 startade man skolan i Betlehem och 1994 i Jeriko.

Behovet av bättre lokaler i Jeriko var stort under många år. 2011 upprättades och undertecknades ett avtal mellan Olof Palmes fond i Spanien, skolmyndigheten i Palestina och SIRA om en ny skola. Kostnaden för själva skalet är två miljoner kronor.

Rolf hade dock kunna följa bygget hela tiden genom bilder, som han fick sig tillsända. Det var en härlig känsla att se skolan bli färdig efter 10 års funderande.

Invigningen inleddes med Sveriges nationalsång med SIRA:s styrelse som försångare och därefter följde den palestinska nationalsången. Bland talarna märktes konsulerna från Sverige, Spanien och Storbritannien, skolans styrelseordförande och dess rektor, ordförande i Olof Palmes Fond samt ordförande i SIRA:s styrelse i Sverige Christer Eggefors.

Mer läsning

Annons