Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny och Natxo – den osannolika kärlekshistorien

/
  • Jenny Rodriguez Mickelsson från Edsbyn och Natxo Rodriguez från Bilbao blev brevvänner som barn. Nu är de gifta, har två barn och bor i Edsbyn.
  • Det är inte många som har hela sin relation så väldokumenterad som Jenny och Natxo. De har många års brevväxling att gå tillbaka och läsa och minnas.
  • När Natxo och Jenny blev ett par kände de redan till varandras familjer och vänner väl – de hade ju redan berättat allt för varandra i sina brev.
  • Den här bilden togs vid ett av deras första möten. Nu sitter den på kylskåpet hemma hos familjen.
  • I ett julklappspaket skickade Jenny en chokladask från Sverige. I den sparade Natxo sen sina brev.

När Jenny Mickelsson var elva år skrev hon till Kamratposten och ville ha brevvänner i Spanien. I Bilbao hittade en mellanstadielärare hennes efterlysning och gav sin klass i läxa att skriva brev till den svenska tjejen.
En av eleverna var Natxo Rodriguez – som blev mycket mer än en brevvän.
– Folk säger ofta att det låter som en saga, skrattar de.

Annons

Leo, snart fyra år, kommer sättande ut i hallen med en plåt fylld av blåbärsmuffins och berättar stolt att det är han och mamma som har bakat dem. I ett angränsande rum ligger Melvin, ett år och åtta månader, och sover. Ett besök hos en helt vanlig familj – men med en otrolig historia.

Natxo visar Aladdinasken som han fick i ett av sina paket från Sverige och som han fyllde med alla brev från Jenny. Nu ligger asken, tillsammans med alla brev han skrev tillbaka till henne, i deras gemensamma hem i Edsbyn.

De första breven har några år på nacken. Allt började redan när de gick i mellanstadiet. Jenny Mickelsson, som växte upp i Edsbyn, hade redan massor av brevvänner i hemtrakten men ville vidga vyerna.

– Jag såg i Kamratposten att man kunde skriva till dem om man ville ha brevvänner utomlands. Så jag skrev dit.

Natxo Rodriguez engelsklärare såg Jennys efterlysning, och gav hela sin klass i läxa att skriva till henne. Hon fick en hel lunta med brev.

– Jag gav bort rätt många av dem till kompisar. Men Natxos sparade jag. Jag minns fortfarande hur brevet började, säger hon och ler.

De fortsatte brevväxla, skickade bilder, presenter och julklappar till varandra. Så småningom blev hela familjerna involverade i brevväxlingen – alla tyckte det var lika spännande att se vad som skulle komma.

– Han kunde skicka kläder ibland eller något smycke och fick jag då någon komplimang brukade jag säga att jag hade fått det av "min spanjor", skrattar Jenny.

Så småningom kom internet och de började skicka mejl i stället. Och längre fram kom mobiltelefonerna. Och allt eftersom tekniken utvecklades fick Jenny och Natxo tätare kontakt. 2000 åkte han till Stockholm och de sågs för första gången. De trivdes i varandras sällskap – men även om känslorna fanns där redan då var båda två upptagna med sina egna liv på varsitt håll.

Men de började ses allt oftare och fick tätare kontakt via nätet. Natxo hade en klasskompis som jobbade på resebyrå och gick dit varje dag för att fråga efter billiga biljetter till Stockholm – ibland reste han över helgen. Hon åkte till honom i Bilbao, och de gjorde också resor tillsammans. 2004, när de båda hunnit närma sig 30-årsåldern, kände båda två att det var dags att fatta ett beslut.

– Jag tror att vi alltid hade haft det här i tankarna båda två. Men nu var vi i den åldern att det började bli dags att känna efter.

Det slutade med att Natxo sökte tjänstledigt från jobbet och lämnade vänner, familj och storstaden Bilbao, packade en stor resväska full av varma kläder – och flyttade med Jenny till en lägenhet i Edsbyn. En omställning som inte alltid varit så enkel:

– Jag tänkte inte på hur svårt det kunde bli, jag var kär! Men jag minns en fredag när jag stod och tittade ut genom fönstret i Edsbyn. Jag såg inte en enda människa därute. Då tänkte jag "vad har jag gjort, var har jag hamnat?", säger han och skrattar.

Och så var det svårt med språket i början. Jenny och Natxo hade alltid pratat engelska och i början led han av att hon behövde tolka allt som vännerna och familjen pratade om på svenska.

Men kärleken var stark. Två år senare gifte de sig, i Bilbao. Och nu bor de i Edsbyn, har två små barn och ett gemensamt liv – allt på grund av Jennys efterlysning som Natxos lärare hittade.

– När folk frågar hur vi träffades och vi berättar brukar de säga att det låter som en saga eller som på film. Och det är klart att när man tänker på det är det ju rätt ofattbart. Men på något sätt känns det som att det var meningen, säger Jenny.

Mer läsning

Annons