Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennie nytt oppositionsråd

/
  • Bertil Eriksson och Jennie Forsblom hann med ett kort möte i kommunhusets kafeteria på fredagen. Jennie tycker det känns skönt att få stöd av de mer ärrade veteranerna och Bertil är glad att det sker ett generationsskifte på de ledande posterna.
  • Jennie Forsblom blir nu Kristdemokraternas oppositionsråd.

Jennie Forsblom (KD) tar över rodret som oppositionsråd efter Bertil Eriksson. Från och med den 1 januari är hon oppositionsråd på 12,5 procent för Kristdemokraterna i Ovanåkers kommun. Hans Jonsson fortsätter som oppositionsråd för Centerpartiet.

Annons

Hon räknar med att kunna vara en dag i kommunhuset i Edsbyn. Hon jobbar dessutom som textilslöjdlärare på halvtid. Hon är utbildad förskollärare och kom in i politiken 2008.

– Det känns jättespännande. Det gäller framförallt att jag nu får chans att få en bättre helhetsbild av hela kommunkoncernen, säger Jennie Forsblom.

Hennes politiska intresse började, när hon var hemma och var föräldraledig. Hon upptäckte att hon hade åsikter om vad som hände i kommunen. Hon pratade om detta med Folkpartiets Kent Olsson och han tyckte hon skulle kontakta Bertil Eriksson, när hon förklarade att hon i grunden är Kristdemokrat.

– Jag hade mest åsikter om skola och förskola, om barn och familj. Jag var flera gånger i kontakt med kommunalrådet Björn Mårtensson om vårdnadsbidraget skulle införas, säger Jennie.

Hennes politiska uppdrag i dag är ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i barn- och skolnämnden, ersättare i kommunstyrelsen, med i styrelsen för Helsinge Net Ovanåker AB och Folkhälsorådet. Ett nytt uppdrag blir att sitta med i kommunstyrelse-beredningen.

Vårens hetaste politiska fråga i kommunen blir utan tvekan vad som kommer att hända inom grundskolan och dess lokaler. Jennie tycker det är viktigt att lyssna på vad elever och föräldrar tycker om de förslag som kommer att läggas.

– Det är även viktigt att lyssna på experterna på sina områden inom skolan som lärare, förskollärare och vaktmästare. Det är viktigt att beslutet blir rätt och bra. Tar vi ett dumt beslut kommer hela kommunen att få leva med det under många år, säger Jennie.

Jennie kommer även att representera Kristdemokraterna i kommunen, när partiet har sitt extra riksting i Västerås i januari. Från början gällde frågan om partiet skulle ha riksting som nu varje år eller ändra till vartannat.

Sedan har fokus mer gällt vem som ska leda partiet, när Mats Odell utmanade nuvarande partiledaren Göran Hägglund. Jennie kommer att rösta på Göran Hägglund i den omröstningen. Hon kommer även att stödja förslaget att ha riksting vartannat år. Hon tycker det räcker. Jennie har varit med på riksting tidigare.

– Jag tycker det har varit ett större arbete då, när det gäller vilken riktning partiet ska gå. För mig är partiledarfrågan lätt.

Men hur kommer det sig då att Göran Hägglund är ifrågasatt?

– Det kan delvis bero att det har ställts förväntningar på honom, som han inte har kunnat levt upp till.

På riksplanet kämpar Kristdemokraterna för sin överlevnad. I Ovanåkers kommun har man runt 10 procent av väljarna och partikamrater runtom i landet blir gröna av avund.

Jennie konstaterar att partiet har ett starkt stöd bland de livaktiga frikyrkorna i kommunen. Partiets familjepolitik har även lockat väljare. Jennie har till exempel kämpat för en öppen förskola i kommunens regi.

I dag är det svårt att få förskoleplats i Edsbyn, medan det är lättare i Alfta.

Barnomsorgen är en fråga som KD lokalt ständigt diskuterar.

Mer läsning

Annons