Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja, ja och ja - Emma från Alfta har vaktat alla bröllopen

/

Att få gå högvakt på slottet, rida högvaktshästar och bli utbildad militär var egentligen mer än Alftatjejen Emma Stålberg vågat hoppas på.
Att hon dessutom skulle få jobba som vakt på tre kungliga bröllop kunde hon inte i sina vildaste fantasier föreställa sig.

Annons

Häromdagen var hon i händelsernas centrum i huvudstaden när prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop ägde rum.

Alftatjejen Emma Stålberg jobbar som militär för Försvarsmakten som insatssoldat och beriden högvakt och i lördags satt hon i sadeln på en av hästarna i bröllopskortegen.

– Det var ännu en fantastisk dag på jobbet. Vi jobbar ju alltid och är med och vaktar deras hem. Alla korteger vi rider fungerar i stort sett likadant, men bröllop är såklart större och riktiga folkfester. Ingen arbetsdag är den andra lik, vi har ju också gröntjänst som alla andra förband då vi är ute på skjutbanan, i skogen på övning, tränar strid i bebyggelse och så vidare, säger hon.

I framtiden vill hon eventuellt bli sadelmakare eller friskvårdskonsulent för häst och människa, men just nu är Emma Stålberg väldigt nöjd med det liv hon har. Barndomsdrömmen och gymnasievalet var mode och designjobb.

I dag står hon i stället högvakt på kungliga slott, rider hästar och är utbildad militär. Och skräddarkunskaperna och hästintresset kan hon nyttja även i det jobb hon haft de senaste sex åren som insatssoldat och beriden högvakt.

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop är inte det första kungliga bröllopet där Emma Stålberg tjänstgjort. Hon var även med som drabantvakt då kronprinsessan Victoria fick sin prins Daniel och när prinsessan Madeleine fick sin Chris O'Neill tjänstgjorde hon som hedersvakt.

Att Emma Stålberg kan sitt yrke på rutin och gör ett bra jobb bekräftades inte minst när hon fick förfrågan om att jobba som vakt under bröllopet, för det är bara de bästa som får chansen. Men vad var det värsta som kunde hända, fanns det någon krisplan?

– Det är väl i så fall om någon häst skulle börja bråka så att någon ramlar av och gör illa sig, eller att vagnen skulle gå sönder. Som tur är åker det bilar med reservryttare, veterinärer och sjukvårdare som är beredda på att hoppa in. Men efter att ha jobbat i sex år kan man sina rutiner och man lär sig stressa långsamt, vi har ju dessutom haft förövning och genrep som inför alla andra korteger. 

Ja, att vakta kungliga bröllop ser Alftatjejen Emma Stålberg som en rätt vanlig dag på jobbet. Hon har ett varierande jobb som innebär allt från att träna på att bli en bättre soldat i skogen och på skjutbanan till att rida korteger vid statsbesök och högtider.

Hon tar också hand om hästar och står högvakt i alla väder och nästan alltid i samma varma uniformer. Arbetspassen skiftar mellan 8 och 24 timmars.

Och jobbet ska göras med hög kvalité och bra bemötande. Att vara militär är ett detaljjobb, det är viktigt att vara på rätt plats, rätt tid och i rätt utrustning.

Dagen efter det kungliga bröllopet rivstartades semestern som bland annat tillbringas hemma i Alfta där hon kan pusta ut och tänka tillbaka på festligheterna.

– Det känns fantastiskt bra! Jag var inte så spänd, bara stolt och glad. Man ser till att rida, hålla sin plats och njuta av stunden, det var bland det häftigaste jag gjort. Att få höra folkets jubel som visserligen var riktat till brudparet, men ändå! Jag njöt och log hela vägen, men att välja vilket av de kungliga bröllopen som var roligast går inte, man kan verkligen inte det. Alla tre är en upplevelse för livet och lämnar minnen som man förhoppningsvis kan berätta för eventuella barn och barnbarn i framtiden. Det var bland det roligaste jag upplevt i mitt jobb!

Finns det någon annan händelse som varit lite extra rolig på arbetstid?

– Ja, vi gjorde en gunghäst, föreställande en högvaktshäst, och gav till kronprinsessan Victorias dotter, prinsessan Estelle, för ett tag sedan. Det var meningen att det skulle bli en doppresent men det tog lite tid att få kontakt med rätt personer för att kunna få möta kungligheterna. Men när det väl var klart så fick vi skaka hand och kramas med både Estelle och mamma Victoria. Innanför murarna är de lättsamma och trevliga!

– Victoria berättade att Estelle hade fått testa att rida shetlandsponny för ett tag sedan. När Estelle såg gunghästen utbrast hon: "Mamma! Det är ju lika häst som kom när morfar fyllde år!" 

Annons