Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte vilka som helst som planerar och genomför sådant här"

Det är en liten grupp människor som gör inbrott via taket – och ett litet antal kupper anmäls i länet varje år. Men trots att polisen känner till ungefär vilka de är, är det ovanligt att brotten klaras upp.
– I framtiden hoppas vi att tekniken ska ha förbättrats så att vi kan bli bättre på det, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Annons

Trots att det låter spektakulärt med ett uppsågat hål i taket, är det faktiskt inte helt ovanligt att sådana inbrott anmäls, berättar Mikael Hedström:

– Vi har mellan två och sex-sju sådana om året i länet. Det finns en grupp gärningsmän som lärt sig att den vägen kan vara lyckosam, beroende på var larmen sitter och så. Det är inte så många som håller på med det här, men när de gör det brukar de lyckas.

De som gör inbrott genom taken är en liten grupp brottslingar, menar Hedström. Det kräver en hel del förberedelser och arbete för att lyckas med något sådant.

– Det är inte vilka som helst som planerar och genomför sådant här.

Men trots att polisen kan ha en uppfattning om vilka som ägnar sig åt liknande kupper, är det inte säkert att brottet blir enklare att lösa.

– Tyvärr är de här brotten svårutredda. Och även om vi anar vilka som ligger bakom det måste vi ju bevisa det också. Gärningsmännen är slipade och det är svårt att säkra några spår eftersom spåren ofta är så små. Det här får vi ju kritik för. Men i framtiden hoppas vi att tekniken ska ha förbättras så att vi kan bli bättre på det.

Mer läsning

Annons