Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga planer på att bygga om

Inget av de kommunala bostadsbolagen i södra Hälsingland planerar att bygga om husen som är byggda likadant som det på Öjollasbacken. Mikael Reijer, Aefab, öppnar för att titta på frågan när alla utredningar är klara efter branden.

– Men det skulle bli otroligt dyrt om man skulle göra något åt det, säger han.

Annons

Det är inte första gången en brand sprider sig rasande snabbt i ett hyreshus i regionen på grund av hur huset är byggt. Den sista april 2008 brann ett av husen på Knöttasvägen i Kilafors. Även där spred sig branden från en lägenheter upp till vinden, och över hela taket. Anders Wikström, vd för Bollnäs Bostäder, konstaterar att många av husen på Knöttasområdet är likadana.

– Men jag har ingen klar uppfattning om hur många hus vi har i kommunen som är byggda på det viset, säger han.

Brandsäkerhetsfrågor är något man ägnar sig åt kontinuerligt på bolaget, däremot förekommer det inga diskussioner om att förbättra eller bygga om de gamla husen som har samma brister.

– Vi funderar på frågor av det här slaget i alla sammanhang. Men det är ju enorma summor om man ska åtgärda något sådant, vad jag förstår.

Inte heller Söderhamns kommunala bostadsbolag Faxeholmens vd Petri Berg vet exakt hur många av deras fastigheter som kan ha liknande problem.

– Det jag kan säga är att vi givetvis arbetar med vårt systematiska brandskyddsarbete. Vi håller just på att gå igenom och besikta alla våra byggnader, säger Berg.

På Aefab, Alfta-Edsbyns fastighets AB, finns det heller inga planer på att vidta några åtgärder för husen. Vd Mikael Reijer vill vänta på utredningarna efter branden, från både polis och räddningstjänst, innan bolaget tar några sådana diskussioner.

– Efter det kan vi kanske göra en bedömning och se vad som är problemet och fundera på om det går att åtgärda. Men det skulle bli otroligt dyrt.

Mer läsning

Annons