Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ica ökar i Bollnäs och Ovanåker

/
  • Kvantum i Bollnäs är landskapets näst största Ica-butik omsättningsmässigt.

Den
sammanlagda vinsten för Ica i Hälsingland minskar
, men i Bollnäs och Ovanåkers kommuner redovisade sex av sju Ica-butiker ökad vinst för 2014 jämfört med året innan.

Annons

Ica-butikerna i Hälsingland omsätter tillsammans över 1,5 miljarder kronor. Totalt minskade butikernas vinst med cirka 5,7 miljoner kronor för 2014 jämfört med 2013, men i Bollnäs och Ovanåkers kommuner ser det annorlunda ut – de sju Ica-butiker i området som har fler än fem anställda redovisar en vinstökning på sammanlagt cirka 0,8 miljoner kronor. Den totala vinsten för de sju butikerna blev omkring 8,6 miljoner kronor.

Kvantum i Bollnäs är den största Ica-butiken i Bollnäs och Ovanåker med 50 anställda och en årsomsättning på knappt 181 miljoner kronor (2014). Vinsten blev drygt 3,2 miljoner kronor, en ökning med omkring 200 000 kronor jämfört med året innan. Butikens vd, Magnus Olsson, vittnar trots den ökade vinsten om ett utsatt marknadsläge.

– Ja, det är ett tufft läge, absolut. Det är många som slåss om marknaden. Dels är det Ica mot Ica och sedan har vi duktiga konkurrenter i andra kedjor, som Coop, Axfood och Lidl.

Magnus Olssons strategi för att stå stark i konkurrensen bygger på att vara lyhörd och aktiv på flera fronter.

– Vi måste hänga med och vara intressant för kunden, bland annat genom vår prisbild. Det är en utmaning eftersom löner, el och mycket annat hela tiden blir dyrare, samtidigt som priserna förväntas bli lägre. Våra verksamheter kräver också ganska stora investeringar, med kylteknik och så vidare, så vi behöver ha något över för att kunna investera och erbjuda kunderna fräscha butiker.

13 av de 25 Ica-butikerna i Hälsingland redovisar minskade vinster mellan 2013 och 2014, men det är få som går med förlust. Alftahallen hör till dessa med ett minusresultat på 0,4 miljoner, ett tapp på cirka 0,2 miljoner jämfört med 2013.

Den minsta Ica-butiken i Bollnäs/Ovanåker som finns med i den här sammanställningen är Ica Nära i Edsbyn (Nya Rotebergs handel), med fem anställda. Den gick plus med runt 0,2 miljoner kronor, vilket är ungefär samma resultat som året innan.

Hälsinglands tre största Ica-butiker, sett till omsättning, är Ica Maxi i Hudiksvall, Ica Kvantum i Bollnäs och Ica Kvantum i Söderhamn.

På fjärde plats kommer Ica Supermarket i Edsbyn, som därmed är störst av landskapets Ica med butiksprofilen Supermarket. Butiken är också en av de tolv i landskapet som kan redovisa en ökad vinst det senaste året, för 2014 blev det ett plusresultat på drygt 4 miljoner kronor. Det gör butiken i Edsbyn till Hälsinglands näst mest vinstdrivande, efter Ica Maxi i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons