Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Edsbyn laddar man sin elbil gratis – kommunen betalar elen

Nu finns en laddstolpe för elbilar på plats i Edsbyn. Och det är än så länge gratis att ladda sin elbil. Elräkningen betalar kommunen.

Annons

Läs mer: Så kan Sverige bli föregångsland för elbilar

Här på parkeringen mitt emot Edsbyhallen finns den nya laddstolpen. Man behöver bara tänka på att ha en egen sladd med sig för att kunna utnyttja den.

– Tanken med laddstolpen är att vi vill att folk laddar sina bilar där, till exempel turister som är på väg med sina elbilar norrut. Vi vill att fler kommuninnevånare skaffar elbil, säger kommunens energi- och klimatrådgivare Fia Johannessen.

Kommunen vill också dra sitt strå till stacken för att antalet laddstolpar ökar i länet, där utbudet fortfarande är tunt.

Det kan ta upp till två-tre timmar att ladda bilen. Under tiden det pågår kan en genomresande spendera tiden i Edsbyn med att till exempel handla eller äta. Det ger inkomster, resonerar kommunen.

Läs mer: Inför en gemensam laddstandard

Ekonomiskt stöd till stolpen har kommit via Klimatklivet, som innebär att Naturvårdsverket i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna ger stöd till lokala klimatinvesteringar.

600 miljoner kronor per år kommer att delas ut för klimatinvesteringar i Sverige åren 2016, 2017 och 2018.

Klimatklivet bidrar med 20 000, Elektra 20 000 och Ovanåkers kommun 35 000, så sammanlagt kostar satsningen på en laddningsstolpe i Edsbyn 75 000 kronor.

Men konkurrerar inte kommunen med eventuella privata aktörer med att erbjuda gratis el?

– Vi vill med detta få igång marknaden. Än så länge finns ingen annan privat aktör i kommunen eller i våra grannkommuner i Hälsingland, säger Fia Johannessen.

I Alfta pågår för närvarande arbetet med att göra en pendelparkering. Där kommer en av de kommande motorvärmarna att även fungera som långsamladdare för elbilar.

Läs mer: Fler laddpunkter för elbilar en möjlighet med Klimatklivet

Mer läsning

Annons