Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hur ska muséet få plats?"

/
  • Edsbyns bibliotek ligger vackert intill Voxna älv. Det stod klart att invigas i början av 1980. Det är i byggnadens bottenvåning som muséet skulle få sina nya lokaler, enligt ett förslag som nu diskuteras mellan kommun och hembygdsförening.
  • Det är mer handikappanpassat här i biblioteket, där det finns en hiss, säger Maude Nyberg Jonsson som jobbar i byggnaden.
  • Utrymmet behövs för en samlingssal. Det är också en demokratifråga att det finns en samlingssal där alla kan känna sig hemma, säger Anette Helgesson, till vänster i bild.

Vad tycker de anställda vid Edsbyns bibliotek om förslaget att flytta muséet dit?

Annons

Leif Nordlöf är ansvarig för bibliotekets utställningar och jobbar även med andra utställningar. Hans arbetsrum ligger på just bottenvåningen.

– Det är väldigt trångt här. Det går inte in så mycket. Jag tror muséet i så fall kommer att få en yta som är knappt den yta man har i dag i Celsiusskolans källare. Det innebär att muséet måste plocka russinen ur kakan, när det gäller vad man vill visa, säger Leif Nordlöf.

– Vi blir mer trångbodda. Det kommer också att bli en jobbig period under tiden ombyggnationen sker, säger bibliotekschef Inga-Lill Embretsen.

Bibliotekarie Anette Helgesson har också sin arbetsplats i den del, som föreslås bli museum.

– Jag gillar själva principen att bibliotek och museum finns i samma byggnad. Men det kommer att bli trångt. Utrymmet på nedervåningen behövs också för en samlingssal. Det känns inte så bra om den försvinner. Det är också bra att samlingssalen finns på ett neutralt ställe, säger Anette Helgesson.

Enligt förslaget flyttas bibliotekspersonalens arbetsrum en trappa upp och kommer att ligga i anslutning till bibliotekshallen där ungdomsavdelningen finns i dag.

– Den spontana reaktionen var hur ska vi få plats. Hur ska muséet få plats? Det blir en betydligt mindre yta än dom har i dag, säger Inga-Lill Embretsen.

Maude Nyberg Jonsson leder arbetet för Historiekällar´n i byggnaden.

– Personligen tycker jag att själva grundidén att samla museum och bibliotek i samma byggnad verkar vettig. Kommer muséet hit blir det också mer tillgängligt. Men det är utan att sedan ta ställning hur trångt det kommer att bli och hur mycket som kommer att rymmas, säger Maude Nyberg Jonsson.

Mer läsning

Annons