Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundpromenad för hemlösa hundar

/
  • Solweig Gagnehed, som håller i skylten till vänster, har själv adopterat två hemlösa hundar från Rumänien. En av dem var bara valp när hon kom till Sverige, och hade hittats utkastad i ett dike i Rumänien.

Under helgen, runt om i Sverige, skedde en manifestation för djurs rätt. Några av deltagarna manifesterade i Alfta.

Annons

Manifestationen Walk for the strays uppmärksammades från Haparanda i norr ned till Ystad i söder. 68 orter i hela Sverige deltog och Alfta var en av dem.

Den ideella föreningen DogRescue arrangerade manifestationen till förmån för alla djurs rätt och skedde i form av en hundpromenad. I Alfta startade promenaden vid AlftaQuren och gick sen vidare 4 kilometer genom byn. En anmälningsavgift på 20 kronor per deltagare togs ut och skänktes till DogRescue.

I just denna manifestation låg fokus på de hemlösa gathundarna i Rumänien, som är väldigt utsatta. Där finns över tre miljoner gathundar som följd av att människor har övergett dem. Att hundarna förökar sig gör att de hela tiden blir fler och fler, och att situationen förvärras ytterligare.

För att bli av med dem avlivas de på horribla sätt. De släpas efter bilar, slås ihjäl eller så låts de svälta till döds.

Solweig Gagnehed var en av tolv som promenerade genom Alfta-. Hon berättar att det diskuterades mer än hundarna i Rumänien.

- Även om Sverige har långt i från samma problem som Rumänien, börjar vi till exempel få problem med hemlösa katter.

Många köper en katt över sommaren, för att sen lämna den till sitt öde när semestern är slut.

- De går ju förskräckliga öden till mötes, det är hemskt. Katter klarar sig inte ute själva, som folk verkar tro.

Mer läsning

Annons