Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humoristisk miljögala

/
  • Henrik Jingåker, Mathilda Eriksson och Emmy Ingesson hade gjort en egen teaterpjäs på temat Återvinning. Inspiration hade de fått från Mathildas och Emmys upplevelser av Skogs-Mulle och Skräp-Lisa.
  • Mikaela Hedin lyckades pricka fyra av ölburkarna i pyramiden som föll ner. Under pausen mellan inslagen i aulan bjöds den även på tipspromenad och skärmutställningar.
  • Jacob Häggblom, Elin Erlandsson, Jannike Wallin, Felicia Gustafsson, Camilla Persson, Alexandra Johansson och Agnes Bergkvist hade fixat ekologiskt fikabröd.

Miljöbudskap kan även framföras med humor. Det visade niorna vid Celsiusskolan i Edsbyn häromkvällen, när det var dags för Miljögalan med teater, filmvisning, Powerpoint-redovisningar, visning av ekologiskt mode och mycket annat.

Annons

Kvällen inleddes och avslutades i aulan. I pausen kunde besökare, elever och lärare minga runt i skolan, gå tipsrunda, tävla, kolla på olika skärmutställningar. I skolans stora entréhall bjöds det på ekologiskt fika, som några av eleverna hade fixat.

– Under några veckor har skolans 90 nior arbetat med miljö. Miljögalan är niornas redovisning av deras fördjupning. Det har bland annat handlat om den globala uppvärmningen och vad den leder till, försurning och fossila bränslen, säger NO-lärare Anna Persson.

Ämnet naturorientering har samarbetat med samhällsorientering och teknik.

Henrik Jingåker, Emmy Ingesson och Mathilda Eriksson kom överens om att de skulle göra en egen teater-pjäs på temat återvinning och återbruk.

Inspiration till pjäsen fick de av Emmys och Mathildas egna upplevelser när de var fem-sex år av Skogs-Mulle och Skräp-Lisa.

– Vi ville göra något kreativt och kul, säger Emmy.

Det blev en pjäs där Moder Natur, i Mathildas gestaltning, i sin egen skog berättar historien om när den miljönitiske Busk-Mulle, i Henriks tolkning, möter den slarviga Patt-Lisa, i Emmys gestaltning. Lisa slänger batterier i naturen och använder spray med freon. Det blev många skratt, när ungdomarna framförde sin pjäs i aulan.

Den slutar bra och alla är överens om att bästa sättet att skona miljön är återvinning.

Under kvällen fick besökarna veta mer om växthuseffekten, påverkan på ozonlagret, den globala uppvärmningen och varför isbjörnarna är hotade.

Ett gäng ungdomar hade gjort en egen film om fossila bränslen, där de använde humor för att få fram sitt budskap.

Mer läsning

Annons