Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har huvudet fullt av sagor

/
  • Marlene Johanssons första barnbok,

När barnbarnen var små behövde Marlene Johansson bara en minut på sig för att fantisera ihop nya sagor att berätta. Nu finns en av de sagorna att låna på biblioteken i Alfta och Edsbyn.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Annons

I sagan "Mye och Luddes skilda världar" blir myran Mye och lejonet Ludde vänner, trots att de är så olika, och lär känna varandras världar. Det är en av väldigt många sagor som berättades hemma hos Marlene Johansson, när hon satt barnvakt åt sina nio barnbarn.

– Jag brukade säga att de måste vara absolut tysta i en minut. Då satt de knäpptysta, inte ett ljud. Och den minuten räckte, då flödade sagorna, berättar hon.

Redan då bestämde hon: när hon blev pensionär skulle hon börja skriva ner alla sina sagor. Och nu har hon börjat. Den allra första, "Mye och Luddes skilda världar", är tryckt och klar – och biblioteken i kommunen visade snart intresse. Nu finns boken att låna i både Alfta och Edsbyn.

Och Marlene skriver vidare. Hon har många sagor kvar i minnet och alla ska präntas ned. Hur många, det kan hon inte räkna. Men hon tycker att fler borde fantisera ihop sina egna sagor.

– Det är hemskt roligt att fantisera! Och det är viktigt att få göra det ibland också, för att komma bort från stressen och vardagen.

Nästa bok är redan på gång. Den heter "Äppelbarnen och bananen" och har även den flera viktiga budskap – något som finns med i alla hennes sagor. Men författare? Det vill Marlene inte kalla sig.

– Nä, så säger jag inte. Jag är "en med skrivklåda", ler hon.

Mer läsning

Annons