Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt när två församlingar blev en

/
  • Biskop Ragnar Persenius var i Alfta kyrka i går för att installera Matts Sandström som kyrkoherde för nybildade Alfta-Ovanåker församling.

I går skapades historia i Alfta kyrka. Det hölls en festhögmässa med musik, sång och – en kyrkoherdeinstallation. Matts Sandström installerades som kyrkoherde för en helt ny församling: nybildade Alfta-Ovanåker församling.

Annons

Faktum är att församlingarna varit en och samma församling tidigare – men redan på 1600-talet bröt sig Ovanåker ur dåvarande Alfta storförsamling och blev en egen. Men nu är alltså cirkeln sluten. Sedan första januari finns Alfta-Ovanåker församling.

I går var Uppsala stifts biskop Ragnar Persenius på plats för att installera Matts Sandström som kyrkoherde för den nya församlingen.

– Förr i tiden läste man ur en fullmakt vid ett sådant här tillfälle. Men nu har jag i stället med mig ett biskopsbrev, berättade han och lyckönskade sedan Sandström.

Anledningen till sammanslagningen är, som Ljusnan tidigare berättat, att båda församlingarna har tappat medlemmar. De har också tvingats sälja en del fastigheter av ekonomiska skäl, bland annat prästgården i Voxnabruk och församlingshemmet i Ovanåkers kyrkby. På det här viset hoppas man nu klara ekonomin och kunna fortsätta med verksamheten på samma vis som i dag.

Och egentligen har alla förändringar redan trätt i kraft – officiellt bildades församlingen redan den 1 januari i år. Men först i går hölls alltså festhögmässan och Matts Sandström installerades.

En lång rad representanter för de båda församlingarna medverkade och talade i gudstjänsten – som också innehöll musik av bland annat Alfta spelmanslag, sång av kyrkokörerna från Alfta och Ovanåker och solosång.

Mer läsning

Annons