Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett om öronen för politikerna i medborgardialog

/
  • Ingrid Björklund (fp) och Susanne Jeffrey (mp) var två av politikerna som på tisdagskvällen

På tisdagskvällen fick allmänheten sin första chans att träffa skolpolitikerna och säga sitt om planerna på en gemensam högstadieskola i kommunen.
Det blev hett om öronen för politikerna, som fick både frågor och kritik.

Annons

Efter flera samtal med representanter för skolor, elevråd, föräldraråd och organisationer var det på tisdagskvällen dags för de ansvariga politikerna att bjuda in allmänheten till ett av två dialogmöten om skolornas framtid. Ett 40-tal hade tagit chansen att säga sitt – och många hade åsikter.

Politikerna hade valt att organisera kvällen på ett lite ovanligt sätt – nämndsordförande Håkan Englund presenterade det som "Speed dating":

– Vi delar upp er i små grupper, sen får ni tio minuter vardera med alla oss politiker. Och tanken är att vi ska lyssna på er. Kanske svara på frågor eller ställa någon enstaka följdfråga, men allra mest ska vi höra på vad ni har att säga, förklarade han innan "dejtandet" satte igång.

Och de fick lyssna på både synpunkter, frågor och kritik. Många ifrågasatte varför beslutet måste fattas så snabbt.

– Varför får det inte ta lite mera tid och bli riktigt rejält utrett i stället, undrade en förälder på mötet.

Många lyfte också fram risken för att det startas en friskola på orten där högstadiet försvinner – och undrade över vad det i så fall skulle kunna innebära för kommunens skola om man tappar elever dit.

Det var inte heller alla som tyckte att politikerna gör rätt när de i stället vill bevara byskolorna.

– Det finns ju de som väljer bort att gå i byskolorna för att det är så små klasser och man får så få kompisar där. Hur kul är det att bara ha tre, fyra jämnåriga på skolan?

Mer läsning

Annons