Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsinge Pellets varslar

/
  • Det blir produktionsneddragning vid Helsinge Pellets i Edsbyn. 10 personer är varslade om uppsägning. Produktionen beräknas fortsätta fram till april-maj, då det blir produktionsstopp.

Helsinge Pellets varslar de flesta av sina anställda i Edsbyn om uppsägning. Även vid Laxå Pellets anläggning varslas anställda om uppsägning. I Edsbyn rör det sig om tio personer och i Laxå om 20 personer.

Annons

– Vi har 13-14 anställda i Edsbyn, så det är merparten av de anställda som har blivit varslade. Men vi tänker inte stänga produktionen omdelbart. Produktionsstopp kan det bli i april eller början av maj, säger Helsinge Pellets och Laxå Pellets vd Kent Torwald.

Det är den milda inledningen på vintern som ligger bakom att pellets-fabrikerna har mistat hälften av sin försäljning, jämfört med de senaste två kalla vintrarna.

Energiförbrukningen har blivit mycket lägre och lagren av pellets har växt. För närvarande har fabrikerna i Edsbyn och Laxå lager på 40 000 ton pellets.

Den kyla som har kommit kan visserligen lindra effekten, men inte helt.

– Det kallare vädret är förstås positivt för oss. Den innebär att vi kan sälja i takt med den nuvarande produktionen. Men kylan är tre månader sen och förändrar inte lagersituationen för oss, säger Kent Torwald.

För ett och ett halvt år sedan gjordes en stor investering i Edsbyn på 60 miljoner i bland annat nya pressar och produktionssystem. Man började producera en hårdare pellets, diamantpelletsen. Den milda inledningen på vintern kom olägligt även för den satsningen.

– Ja, det blev en olycklig timing. Efter inkörning var det tänkt att vi skulle köra med full fart denna säsong och så blev det en sämre vinter, säger Kent Torwald.

Han hoppas på att vinterkylan håller i sig resten av säsongen. Senast under juni kommer man att besluta om hur länge produktionen kommer att behöva stå stilla vid anläggningarna i Edsbyn och Laxå.

De som inte berörs av varslen i Edsbyn jobbar med underhåll av anläggningen, packning och utlastning.

Mer läsning

Annons