Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får nysvenskar "göra svenska"

/
  • Nazdar Miran och Mia Einars jobbar på Non-stop i Alfta. Ingrid Lundin, handläggare på socialförvaltningen, är projektledare.

Att lära sig svenska genom att traggla böcker är inte så lätt för alla. Men det kan gå lättare att baka, promenera och prata sig till kunskapen. Och så gör man hos Non-stop:
– Här "gör vi svenska", i praktiken, berättar Ingrid Lundin, projektansvarig.

Annons

Det har gått ett och ett halvt år sedan Non-stop öppnade i Alfta. I dag kommer 16 personer, mestadels kvinnor, hit varje dag för att umgås, prata och öva på språket. En av initiativtagarna är Ingrid Lundin, handläggare på socialförvaltningen.

– Jag funderade över vad vi skulle kunna göra för att hjälpa dem som kommer hit med allra minst på fötterna, till exempel analfabeter som har svårt att lära sig svenska på SFI:n. Många behöver lära sig svenska på ett praktiskt sätt, genom att "göra svenska", säger hon.

Genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunens socialförvaltning föddes idén om Non-stop. Hit kommer nysvenskar som fortfarande behöver öva på språket innan de är redo för arbetsmarknaden.

– Det är ett alternativ till försörjningsstöd. Ingen vill ju gå på bidrag.

Genom Arbetsförmedlingen har också några "gammelsvenskar" fått praktik i Non-stop. Tanken är att de ska utbyta erfarenheter och lära av varandra. En av dem är Mia Einars, som stortrivs.

– Ingen dag är den andra lik. Vi bakar, lagar mat, tar promenader, går och handlar. Jag har aldrig trivts så här bra på en arbetsplats tidigare, man både ger och får så mycket värme, säger hon.

De hjälps också åt med läxor från SFI och jobbar sig igenom lättlästa böcker tillsammans.

– En del läser sin allra första bok på svenska här hos oss. Det är fantastiskt att se hur glada och nöjda de blir, säger Nazdar Miran, anställd på Non-stop.

Och så pratar de. Om svenska traditioner, seder och bruk.

– En så enkel sak som kroppsspråk till exempel, en gest kan betyda helt olika saker på olika platser i världen. Det är otroligt lärorikt, för oss också, berättar Mia.

Mer läsning

Annons