Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det hjärtat som styr

/
  • Elisabet Rens Nordlöf tycker om att ha fint runtomkring sig.
  • I sovrummet är färgerna dovare än i köksdelen av lägenheten.
  • Elisabet Rens Nordlöf är stolt över att ha lyckats få i hop en komplett serie av dessa Gävletillverkade porslinsburkar.
  • Fickuret fick Elisabets Rens Nordlöfs farfar när han fyllde 50 år på 40-talet.
  • Väggarna i lägenheten fyller Elisabet med saker och tycker är vackra.
  • Hyllan på väggen har Elisabet Rens Nordlöf snickrat ihop själv.
  • Att ha dubbel uppsättning av vissa saker gör inget, så länge de är fina.
  • Burkar är bland det bästa Elisabet Rens Nordlöf vet.

Att kliva över tröskeln till Elisabet Rens Nordlöfs lägenhet i Centralpalatset mitt inne i Alfta är som att kliva rätt in i en herrgård. Bortsett från att hennes lägenhet inte ens är i närheten av att vara i den storleksklassen.
– Visst hade det varit roligt att få inreda en riktig herrgård, men det här räcker bra för mig, säger hon.

Annons

Herrgårdskänslan infinner sig omedelbart trots att lägenheten inte är större än 52 kvadratmeter. Men de kvadratmetrarna har Elisabet Rens Nordlöf utnyttjat till max.

Läs också: Gamla tomtar hos Elisabet

Hon har gjort en genomtänkt och väldisponerad inredning och fyllt hemmet med allehanda gamla saker. Det mesta är inhandlat på auktion, så det finns inte många prylar hos henne som inte har minst ett sekel bakom sig.

– Jag tycker saker ska vara använda. Och så vill jag gärna veta historien bakom dem, säger hon.

Det är 3,20 i takhöjd, så det finns gott om väggyta att hänga upp auktionsfynden på. Och det har hon gjort. Det hänger tavlor, burkar, klockor och ljushållare på väggarna. Bord och hyllor är fulla av gamla prydnadssaker, lampor och böcker.

Läs också: Satsar på sommargalleri

I något litet hörn står en liten pall på golvet, i ett annat ligger en gammal docka och vilar i en trävagga. I den vackra kakelugnen och i taklampan brinner levande ljus. På matbordet ligger nyplockade äpplen i en skål alldeles intill en vas med en färggrann blombukett.

– Jag tycker om att ha fint runtomkring mig, säger Elisabet och fortsätter:

– Gammalt porslin från Gävle som är vitt och blått tycker jag mycket om. Och så älskar jag klockor, säger hon och plockar ner ett fickur som hänger på en krok på väggen.

– Det här är min farfars gamla fickur som han fick när han fyllde 50 år. Det är lite speciellt för mig.

Det har krävts en hel del arbete för att få till hemmet så som Elisabet velat ha det. När hon flyttade hit för drygt tre år sedan var det inte mycket som såg ut så som det gör i dag.

Väggarna har tapetserats om, originalgolv har plockats fram och målats och så har skrymmande garderober åkt ut till förmån för vackrare och mer stilenliga möbler.

Läs också: Konstrundan är tillbaka

Det har också införskaffats en hel del saker på auktion under årens lopp som nu får leva vidare hemma hos Elisabet. Att det börjar bli ganska fullt på väggar och golv bekommer henne inte nämnvärt.

– Snart har jag inte plats för något mer. Men det gör inget, säger hon.

Även om det börjar bli ont om plats i lägenheten för att klämma in fler saker så kommer Elisabet inte sluta att gå på auktion. Det är en sak som är säker. För här förändras inredningen hela tiden.

Saker och ting byter plats och byts ut lite allt eftersom årstider förändras och Elisabets sug efter att för förändra smyger sig på.

– Jag älskar att gå på auktion och jag handlar alltid med hjärtat. Finns det inte plats för saken jag köper så får jag se till att göra plats åt den, säger hon.

Läs fler liknande artiklar i e-tidningen hus&hem. Klicka här!

Mer läsning