Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingegård med kärlek till bröd

/
  • Nina Östmans och Anders Janssons har renoverat hälsingegården tillbaka till sin forna glans.
  • Ugnen som Anders Jansson använder byggdes på 1850-talet. När den är helt uppvärmd kan den bli 350 grader.
  • På gården får de utrotningshotade fåren vandra fritt.
  • Att baka surdegsbröd är en lång process, men värd mödan när man väl får äta det.

I Långhed utanför Alfta ligger Hälsingegården, i folkmun kallad Lammkatedralen. Den har drivits i fyra år av paret Anders Jansson och Nina Östman, i regi av Helsinge kulturföreningen. Fokus ligger på närodlade produkter, stenugnsbakat bröd och utrotningshotade djur.

Annons

För fyra år sedan kom kulturjournalisten Anders Jansson och författaren Nina Östman över en hälsingegård. Paret restaurerade gården till sitt originalskick.

En stor del av verksamheten kretsar kring bröd. I bagarstugan står Anders Jansson och bakar sitt surdegsbröd, som senare säljs i caféet tillsammans med ekologiskt kaffe och andra sötsaker.

– Det började med att Stefan Berg från Hudiksvall hade ett bageri i Stockholm. Jag brukade gå dit och äta frukost, och fick smak för surdegsbröd. Sen tyckte jag att det inte fanns någon brödkultur här uppe, om jag får säga så utan att trampa någon på tårna, så jag ville ta med mig den hit, säger han samtidigt som han plockar ut en plåt med nybakat surdegsbröd ur den vedeldade stenugnen.

Brödet bakas på närodlade varor. Råg producerar föreningen själv på gården, och allt bröd bakas för hand. Anders håller också i kurser i brödbakning, både för nybörjare och professionella bagare.

– Vi har lite olika kurser, både över en och två dagar. Där lär jag ut om brödbakning och om hur man använder en vedeldad stenugn. Det finns ju sådana i många gårdar, men många vet inte hur man använder dem, säger han.

För den som inte är brödsugen finns annat att underhålla sig med. Förutom en mindre loppis, den vackra trädgården och kulturstigen som går längst Hässjaån, finns en rad djur. Det är inte helt vanliga lantdjur, utan utrotningshotade arter som till exempel hlsingefår, fjällnära kor och hedemorahöns.

– Det här är starkt utrotningshotade djur. De är inte lönsamma att ha i produktion, eftersom till exempel hönsen är mindre och ger mindre ägg, men det är viktigt att bevara dem eftersom att de ha vissa unika rasegenskaper, säger Nina Östman.

Kunskapen om hälsingegårdar är stor i familjen. Nina har skrivit boken Husbibeln, som var en av de första böckerna som handlade om just hälsingegårdar. Anders gör bland annat dokumentärfilmer för K special. Tillsammans är de nu i full gång med att göra en film som handlar om gårdarna i Hälsingland.

– Det ska inte vara en turistbroschyr för hälsingegårdar, utan vi kommer ta upp deras historia. Vi ska försöka göra en både vacker och komplicerande film, säger han.

Annons