Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften får hyreshöjning

50 procent av Alfta-Edsbyns fastighets AB:s hyresgäster får en hyreshöjning från och med 1 juli.

Annons

I en del fall handlar det om en hyreshöjning med 150 kronor per månad, men för de flesta handlar det om 60-70 kronor per månad. I procent handlar det om ökningar mellan 0,1 och 2,5 procent.

Men hur kommer det sig att AEFAB höjer hyran mitt under året? Annars brukar man höja hyran i början av året.

– Vi har jobbat med att införa systematisk hyressättning ganska länge. Det handlar om fem år, så det arbetet började innan jag blev vd, säger Mikael Reijer vid AEFAB.

Redan vid hyresförhandlingarna i slutet av förra året stod det klart att man skulle införa systematisk hyressättning från och med 1 juli. Ett nytt begrepp är att varje lägenhet ska ha en målhyra, när hyressättningen är färdig. Målhyran säger något om hur attraktiv lägenheten är och vilken standard den har.

Alfta-Edsbyns fastighets AB har därför tillsammans med Hyresgästföreningen gått igenom lägenheterna och gjort en värdering av olika bostadsområden. Hyresgästerna har i en enkät även fått säga vad de tycker om boendekvalitet och de olika bostadsområdena.

Poängsättningen av lägenheterna grundar sig till en del på den områdesvärdering som utfördes i början av året.

Den lägenhet som får många poäng får även en högre hyra.

Men är du inte rädd att detta leder till segregation, de som har råd kan bo i attraktiva området och de som inte har så mycket pengar får nöja sig med resten?

– Absolut inte. Här är tanken tvärtom. Det är Hyresgästföreningen som har velat ha det här i många år, säger Mikael Reijer.

Den 19:e juni blir det informationsmöte om de nya hyrorna i Sunnangårdens samlingssal, Alfta.

Mer läsning

Annons