Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis bio som en del av integrationen i Edsbyn

/
  • Vi har valt filmer från olika delar av världen. Det har påverkat något att vi nu bjuder in SFI-elever och grundvuxelever till Röda kvarn. Men en del skulle vi ha kört ändå, säger Per Godin.
  • Närmast i tid visas filmen Salongen som både är drama och komedi från Palestina. Filmen utspelar sig i en skönhetssalong där några kvinnor förmedlar tankar och erfarenheter.
  • I slutet av mars visas filmen Taxi Teheran som bjuder på både drama och skratt från Iran. Den handlar om olika människor som skjutsas runt och deras livsöden.

Edsbyns filmförening Bio Kontrast bjuder nu in de som läser svenska för invandrare (SFI) och grundvuxelever på gratis bio. Ett skäl är förstås att föreningen vill ha publik till sina filmer. Ett annat skäl är att filmföreningen på detta vis vill bidra till integrationen av nyanlända.

Annons

– Det här är ju ett sätt för filmföreningen att hälsa nya Ovanåkersbor välkomna till Edsbyn. Eftersom vi är en förening som visar film, så är det den aktivitet vi kan bjuda på. Hur det kommer att slå vet vi ju inte än, eftersom det är första gången vi gör det, Per Godin för Edsbyns filmförening och fortsätter.

Läs mer: Oklart vilka som får biografstöd

– Ju fler olika föreningsaktiviteter man kan delta i som ny Ovanåkersbo desto bättre tror vi. Det är kanske inte heller så självklart att man som nyinflyttad hittar till olika aktiviteter i kommunen som att gå på bio. En fribiljett gör kanske att många fortsätter att ta del av kulturlivet i Byn också efter det första biobesöket.

Läs mer: Här är filmerna som visas på biograferna

Idén väcktes av Anna Nirs, som är med både i föreningen och som undervisar på grundvux. De andra i styrelsen nappade glatt och villigt på förslaget. En gratisbiljett per person har föreningen delat ut. 140 fribiljetter blev det vid SFI och 30 på grundvux.

Per Godin har varit runt och presenterat föreningen och vilka filmer som är aktuella denna säsong. Det handlar sammanlagt om fem olika filmer på olika språk som arabiska, persiska, franska och engelska plus några filmer för barn. Den som har en fribiljett väljer själv vilken film man vill gå på.

– Det är upp till varje enskild besökare att välja. Det beror på vad man vill se. Det finns en variation både vad gäller innehåll och språk.

Under vårsäsongen visar Edsbyns filmförening Salongen, 45 år, Taxi Teheran, Efterskalv och Klippet. För barnen blir det den tecknade svenska filmen Alfons och Milla samt Ett, tu, tre.

– Vi visar lite smalare filmer från olika delar av världen. De är ofta prisbelönta på olika filmfestivaler, säger Per Godin.

Läs mer: Röda kvarn i Edsbyn satsade rätt på digital bio

Mer läsning