Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getryggen – en by delad mellan Dalarna och Hälsingland

/
  • – Jag tillbringade min barndoms somrar hos mina morföräldrar och för mig är Getryggen fortfarande hemma, berättar Ove Östberg, som har dokumenterat byn på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland.
  • Ett gammalt fotografi av gården Svahns, där gränsen mellan Dalarna och Hälsingland går genom ladugården och där övervåningen i bostadshuset en tid fungerade som byns skola..

– Mina släktingar sov i Dalarna och gick på dass i Hälsingland.
Det berättade Ove Östberg när han föreläste om byn Getryggen, Rättviks "sista" utpost mot Hälsingland.
– Gränsen mellan Dalarna och Hälsingland går rakt genom släktgårdens ladugård, förklarade han.

Annons

Över 70 personer hade på tisdagen samlats i Bingsjö bystuga för att under en tematräff höra Ove Östberg berätta – i kåserande form – om byn Getryggen vid Amungens östra strand.

Ove Östberg är bördig från byn, närmare bestämt från gården Svahns, men bor sedan många år i Leksand.

– Jag har själv aldrig bott i byn, men min mor tillhörde en syskonskara om elva barn i Svahns, berättade han och tillade att det i en granngård fanns 15 barn.

Kring förra sekelskiftet gick barnen från Getryggen i skola i Norra Flät, fem kilometers kärrvägsvandring hemifrån.

– Men mor gick i skola i hembyn, en skola som till en början var inrymd i övervåningen i Svahns. Senare flyttades verksamheten till en byggnad som fortfarande kallas Skolan. Som mest hade den ett drygt dussintal elever.

Läs mer om skolväsendet i finnmarken.

Ove Östberg, som sammanställt flera skrifter om byn, visade bilder från alla gårdar och berättade om byns historia och om byns befolkning fram till våra dagar. Han visade också en skrift om byn och berättade om original, händelser och återkommande besökare, bland andra gårdfarihandlare Jansson.

De långa avstånden och avsaknaden av en "modern" väg innebar att sjöarna var viktiga transportleder och att sjötrafiken blomstrade.

– Ute på Amungen gick flera ångbåtar i trafik, bland andra Najaden och Karl (senare försedd med dieselmotor och omdöpt till Marie). De lade till vid byarna vid sjön, bland andra Svabensverk, Getryggen, Flytåsen, Dalfors och Dalstuga. Båtarna hade särskilda signaler för att varsko byborna om att de var på väg in till bybryggan, berättade Ove Östberg.

Först i början av 1950-talet byggdes det väg till byn och det blev – paradoxalt nog – början för en avfolkningsprocess. De fem gårdarna blev fritidshus, samtidigt som flera nya och mindre fritidshus byggdes i och runt byn. Den fantastiska, långgrunda badstranden norr om Getryggen blev – i takt med att med att svenska folket fick mer fritid – allt populärare och går numera, även officiellt, under namnet Hawaii.

Många av tematräffens deltagare nickade igenkännande vid anblicken av gamla foton av ortsbor och gårdar. Träffen avslutades med att Ove Östberg tackades med blommor och rungande applåder..

Mer läsning

Annons