Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsauktion hos Påls

/
  • Här i den stora mangårdsbyggnaden från 1880 bodde på sin tid fyra generationer. Åke och Britta Pålsgård bodde under många år på övervåningen. Åkes föräldrar Per och Anna bodde på nedervåningen. Även Åkes brorsdotter Christina bodde där under sin uppväxt.
  • Doris Pålsgård och Christina Edlund tar emot auktionisten Åke Altberg, som kommer med korv och läsk inför lördagens auktion. Christina var inne på att ta över gården, men den planen sprack på grund av ekonomin. Det skulle bli för dyrt.
  • Egentligen är det saker från tre generationer, som nu ska auktioneras bort. I rummen på nedervåningen, som under flera år har stått tom, har prydnadssaker, porslin, dukar med mera radats upp på långa bord.
  • Britta och Åke Pålsgård har flyttat till en trivsam lägenhet i centrala Alfta. Det är med blandade känslor, som de nu ser det gamla hemmet skingras. En del, men inte allt, har de tagit med sig till den nya bostaden. Inte långt därifrån bor nu även Doris.
  • Under den gamla ladugården återfanns bland annat denna gamla vagn.
  • En jultomte, ett par prydnadshundar och tuppar har plockats fram.
  • I den röda flygeln har Doris Pålsgård bott sedan slutet av 1960-talet. Nu har hon fått en lägenhet i Alfta och huset ska säljas.
  • Under den gamla ladugården fanns det fler vagnar och en skrinda.
  • De gamla sparkarna har också plockats fram.

På lördag den 30 juni är det dags för en av sommarens stora gårdsauktioner. Den sker vid gården Påls i byn Gundbo, strax norr om Alfta.

Annons

På morgonen kommer möbler att bäras ut på gårdstunet och efterhand husgeråd, prydnadssaker, mattor, jordbruksredskap med mera att ropas ut.

Under en stor del av sitt liv har Doris Pålsgård bott på gården, under många år i den röda flygeln. Doris dotter Christina växte upp där innan hon för 34 år sedan flyttade ur boet, så det är med blandade känslor de nu ser hemmet skingras.

– Påls har varit ett stort jordbruk. Det var många djur här, men de sista 20 åren har det inte varit några djur förutom för tolv år sedan då det var ungdjur här ett tag. Pappas morfar rådde även om Löka under en tid och åkrarna däromkring hörde också hit, säger Christina.

Åke Pålsgård är till och med född på gården Påls.

– Det har varit underbart att bo här. Jag har haft ett gott förhållande till alla släktingar. Sedan är Påls en fint belägen gård. Vi ser både Alfta kyrka och Norrsjön härifrån, säger Åke Pålsgård.

I november förra året flyttade Åke och hans fru Britta till en lägenhet i centrala Alfta.

– Det var trevligt att bo i Gundbo. Jag har bott där i 44-45 år. Nu har vi kommit till ett fritt, lugnt och trevligt hyreshusområde vid Stationsgatan, säger Britta.

Även här är det blandade känslor att det gamla hemmet ska skingras och så småningom säljas. Egentligen är det saker från tre generationer, som nu ska gå under klubban.

Redan i april började förberedelserna inför sommarens gårdsauktion.

Mer läsning

Annons