Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktkravet strider mot skollagen

Det är inte okej att kräva att föräldrarna skickar med frukt till skolan varje dag. Det slog Skolinspektionen fast redan i höstas – när en annan förskoleklass anmäldes för exakt samma sak.

– Vi fann att det stred mot avgiftsfrihetsprincipen, berättar Marie Axelsson, chefsjurist på Skolinspektionen.

Annons

Självklart får föräldrar skicka med frukt till skolan om de vill – däremot ska det inte finnas några krav på att göra det. Det säger Marie Axelsson, Skolinspektionen, som redan under hösten 2011 fick utreda ett liknande fall som det i Alfta. Det rörde sig också där om en förskola i Oxelösunds kommun, där föräldrarna förväntades skicka med frukt till barnens fruktstunder varje dag,

– Huvudprincipen är att det ska vara avgiftsfritt att gå i skolan. Sedan finns det undantag. Man kan kräva av föräldrarna att betala om det rör sig om obetydliga kostnader vid enstaka tillfällen, och det måste skolorna själva fundera kring vad det innebär, vad som kan anses vara obetydliga kostnader och enstaka tillfällen.

Eftersom fruktstunden skedde varje dag, och därför inte kunde anses vara vid enstaka tillfällen, bestämde Skolinspektionen då att det stred mot skollagen.

– Då kan det också på sikt bli kostnader som är påfrestande, till exempel för familjer med svag ekonomi. Däremot ingrep vi inte, eftersom vi ansåg att bristen var så ringa.

Förskola och skola får uppmuntra föräldrar till att skicka med frukt. Men det får alltså inte bli ett krav och det måste finnas en lösning för de barn som inte har med sig någon frukt. I Öxelösund blev barnen som inte hade med sig helt utan – de borde ha fått frukt av skolan, anser Skolinspektionen, för att kunna delta på samma villkor.

Mer läsning

Annons