Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolekämpar i Viksjöfors

/
  • Risken finns, när dagmammorna försvinner, att fler barn från Viksjöfors börjar skolan i Edsbyn eller Alfta efter att ha gått i förskola där istället. Det är ett av skälen varför vi vill ha en förskola i Viksjöfors, säger Elisabeth Guthu och Ingela Embretsen med barnen Nora och Kim.
  • I höst startar förskolan i Viksjöfors skola.
  • Här, där förskoleklassen håller till i dag, var det förr textilslöjd.
  • I dagsläget är det 16 barn mellan 1-5 år som börjar där till hösten.

Elisabeth Guthu och Ingela Embretsen i Viksjöfors kämpade för en förskola i Viksjöfors - och lyckades. Det var när ett nedläggningshot rörande skolan och beslutet att slopa dagmammorna kom som de började engagera sig för att starta en förskola i Viksjöfors. På så sätt skulle elevantalet på sikt säkras och dagmammorna skulle kunna börja arbeta i förskolan.

Annons

Både Elisabeth och Ingela är lite förvånade över att det gick så lätt. De hade förväntat sig mer motstånd från politikerna, men mötte istället ett bra gensvar. Ekonomin var förstås den stora knäckfrågan och man måste visa upp minst 15 barn mellan 1-5 år, som kan börja i förskolan.

I december skickade de ut en folder till alla föräldrar med barn i denna ålder i skolans upptagningsområde. Av 29 barn var det då 21 barn som kunde vara aktuella för den nya förskolan. Intresseanmälan var inte på något sätt bindande, utan mer en undersökning hur läget var. I dagsläget är det 16 barn, som väntas börja i förskolan till hösten.

I Viksjöfors har man blivit inspirerade av hur föräldrar har gjort i Knåda, där man också skickade ut en enkät och sedan vände sig till politikerna med en förfrågan om förskola i Knåda skola. Runemo är också en inspirationskälla, där dagmammorna flyttade in i skolans lokaler och det blev en förskola på kommunens initiativ.

– Engagemanget hos oss bygger på att vi vill bevara skolan i Viksjöfors och vi vill behålla våra två helt underbara dagmammor. Det är också för att bevara vår bygd. Finns det inga barn försvinner skolan. Försvinner skolan, så försvinner nog även affären, säger Ingela.

– Vi är för en levande landsbygd och barn är det mest levande man kan tänka sig i en by, säger Elisabeth.

Mer läsning

Annons