Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening vaktar huset

/

Hälsinglands vaktförening har fått i uppdrag att hålla vakt vid det svårt brandskadade hyreshuset i Edsbyn. Tre stycken ordningsvakter per skift håller för närvarande vakt vid huset. Man kör tre skift per dygn på uppdrag av Alfta-Edsbyns fastighets AB (AEFAB).

Annons

– Det har varit lugnt än så länge. Vår uppgift är att stoppa människor som vill gå innanför avspärrningarna, även hyresgäster. Det enda vi kan göra är att stoppa dom och vill de komma in i sina lägenheter för att hämta något har vi hittills fått ringa räddningstjänstens insatsledare som tar ett beslut, säger Rolf Granberg som är en av de vakter som turas om från föreningen.

Ett av vaktföreningens uppdrag är även att se till att lägenheter inte blir plundrade. Redan har ett inbrottsförsök gjorts.

Det är försäkringsbolagen som vill att huset ska ha bevakning. Man har även satt upp strålkastare för att underlätta bevakningen nattetid.

På måndagen var det fortfarande hett i det svårt brandskadade huset. Det var därför besvärligt för den som ville komma in. På grund av rasrisken krävs hjälm och hyresgäster måste ha med sig en brandman när de besöker sin lägenhetr.

Tidigast på fredag kommer övriga hyresgäster att i sällskap med med personal från AEFAB kunna få tillträde till sina lägenheter.

Vaktföreningen ska även hålla uppsikt om eld blossar upp igen. Sent på söndagskvällen började det pyra på ett ställe i huset, men brandmännen på plats kunde få bukt med den.

Mer läsning

Annons