Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenande konst i Svabensverk: "Vi har valt att satsa på integration"

/
  • Sjöväsen är ett av verken som visats under Konst i byn.
  • Hasan Hifzy, i mitten, har tillsammans med nio andra boende på Alftakuren deltagit i årets Konst i byn i Svabensverk.

Den lilla bruksorten Svabensverk, med strax under 40 bofasta, går sommartid ihop för att jobba tillsammans i projektet Konst i byn. I år har de fått hjälp från boende på Alfta Quren.

Annons

För tre år sedan lades grunden till Konst i byn, men då i form av en utställning av tre lokala konstnärer: Marga Boustedt, Marianne Ling och Sylvia Darnell. De gjorde konst av ihoptiggt material och det naturen kunde erbjuda. Utställningslokal skapade de av Kolhusudden, en central plats i byn under bar himmel, omgärdad av vatten och bevuxen med uråldriga tallar.

Utställningen kom att engagera hela byn och lockade över tusen besökare. Folk från andra små byar tog till sig konceptet och var sugna på att samarbeta. Ett nätverk byarna emellan startade och därmed föddes Konst i byn.

– I år har vi valt att satsa på integration, säger Hällpetters Maria Bergström, projektledare för Konst i byn i Svabensverk.

Läs även: Asylsökande från Alfta ställer ut på Kolhusudden i Svabensverk i sommar

Att främja utveckling och överbrygga klyftor har egentligen varit syftet från början, menar hon.

– Ja, det första året gällde det de klyftor som kan uppstå i byar mellan generationer, det förenade faktiskt hela byn när alla var med och skapade. Året därpå bjöd vi in skolbarn och i år har vi haft besök av tio personer som just nu bor på asylboendet Alfta Quren, berättar Hällpetters Maria Bergström.

Det har inte varit ett krav att de tio gästkonstnärerna har någon slags konstnärlig bakgrund, däremot har projektets konstnärliga ledare, Marga Boustedt, hållit ett antal uppskattade lektioner på Alfta Quren.

De asylsökande har sedan varit en vecka i Svabensverk, där de tillsammans med byborna spenderat dagarna ute i naturen och skapat konst.

– Det har känts jätteroligt att vi har fått dela vår vardag med dem, vi har jobbat ihop och umgåtts på kvällarna – grillat och så.

Hällpetters Maria Bergström berättar om bland andra Hasan Hifzy, 21 år, från Damaskus, som har bott i Sverige i sju månader.

– Han tyckte att Svabensverk var så lugnt och vackert, att alla människor verkade så snälla och att det kändes som att komma hem. Han tyckte det var underbart att få vara här en vecka och få skapa konst, säger Hällpetters Maria Bergström.

Konst i byn invigs den 25 juni och pågår augusti månad ut. 

Mer läsning

Annons