Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläsning anmäld till Skolverket

En anonym anmälan har lämnats in mot stiftelsen Expos föreläsning på Woxnadalens gymnasium i maj. Men kritiken om att eleverna fått höra på propaganda är märklig, tycker skolans rektor Christer Andersson:

– Föreläsningen strider inte alls mot det skolan står för när det gäller värderingar.

Annons

Eleverna på Woxnadalens gymnasium utsattes för politisk propaganda – och skolan ska vara fri från sådant. Det tycker en anonym person som har anmält skolan till Skolinspektionen efter en föreläsning i början av maj.

Det var Jonathan Möller från stiftelsen Expo som höll en föreläsning, "Efter Utöya", som bland annat handlade om främlingsfientlighetens framväxt i landet. Skolan arrangerade föreläsningen, i samarbete med svenska FN-förbundet.

I anmälan står bland annat att Möller framförde "propaganda som kan tolkas som om det är Sverigedemokraternas fel att massmorden på Utöya inträffade". Men det känner inte Jonathan Möller själv igen sig i:

– Personen som tolkar det så var med 99 procents säkerhet inte på föreläsningen. Och var man det måste man ha fyllt i med helt egna tankar. Jag har aldrig sagt det och varken jag eller stiftelsen tycker att det är så.

Rektor Christer Andersson tycker att anmälan är märklig.

– Det här var en föreläsning som skolan arrangerade tillsammans med Svenska FN-föreningen. Och den var på kvällstid, inte på skoltid, och dessutom frivillig för eleverna. Vi bjöd in både lärare, elever och allmänhet till den.

Dessutom, konstaterar han, var det inga elever som kom till föreläsningen.

Mer läsning

Annons