Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För och emot vindkraft

/
  • Det är mot dessa höjder öster om Svabensverk som några av de planerade vindkraftverken kommer att stå.

Namninsamlingen mot planerna på en vindkraftpark, Hälsingeskogen, på Alfta finnskog fortsätter. Sammanlagt har nu 203 personer boende i eller med anknytning till Hälsingeskogen protesterat mot planerna på vindkraftsutbyggnaden.

Annons

Det är Bergvik skog som har inlett ett projekt om att få bygga vindkraftverk på sin mark.

Samtidigt visar en enkätundersökning från Demoskop, på uppdrag av Bergvik skog, att åtta av tio i Ovanåkers kommun känner till planerna på att bygga vindkraftverk i södra delen av Ovanåkers kommun, i två områden dels norr, dels öster om Svabensverk.

Av dessa är 51 procent positiva och 13 negativa. 32 procent tror att vindkraften kan skapa sysselsättning i Ovanåkers kommun.

De som är positiva till vindkraft anser att den är miljövänlig och ett bättre alternativ än kärnkraften.

De som är negativa anser att vindkraftverken förstör miljön och att det är dyrt.

Undersökningen bygger på 602 telefonintervjuer.

Det har även kommit in synpunkter från bland annat Långtjärnsberg om vindkraftsprojektet Hälsingeskogen. De boende där motsätter sig helt förslaget att bygga de två vindkraftsparkerna med 140 vindkraftverk. Vindkraftsparkerna är betydligt mer omfattande än vad som har föreslagits i kommunens Tematiska översiktsplan, anser man bland annat i skrivelsen.

Peter Svantesson vid Bergvik skog berättar att man nu ska ordna möten med de som har skrivit och varit emot planerna. Detta för att bemöta kritiken och för att kunna resonera med innevånarna.

Det ingår i det samråd, som nu sker. Ett nytt större samrådsmöte är planerat i Svabensverk i början av nästa år, därefter tar Bergvik skog beslut om man ska gå in med en ansökan om att få bygga vindkraftverken. Till ansökan ska också en miljökonsekvensbeskrivning göras.

Enligt planerna kan det bli 140 vindkraftverk, som vardera är max 220 meter höga. I Jädraås är verken 175 meter höga.

Mer läsning

Annons