Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten av Junibacken har anmälts till IVO

/
  • Jag tycker det är botten. I min vildaste fantasi kunde jag inte tro att de kunde göra så här. Flytta åldringar på grund av ekonomiska problem, säger Folke Palm.
  • För snart tre år sedan flyttade Berit Palm från huset i Voxnabruk till sin lägenhet på Junibacken i Edsbyn. I 62 år har hon och Folke varit gifta.
  • Jag har inget att klaga på när det gäller Junibacken. Personalen är suverän och trevlig. För mig har det också gått bra, säger Folke Palm.
  • Vi känner varandra så väl efter 62 års äktenskap. Det behövs inte så många ord emellan oss, säger Folke Palm.

Trots de stora riskerna med att flytta äldre och äldre med demens står beslutet i socialnämnden fast. De boende vid Junibacken ska flytta till Gyllengården i Edsbyn.

Annons

Därför har nu en anhörig till en av de boende valt att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Ovanåkers kommun har inte följt Socialstyrelsens rekommendationer. Flytten gäller från nuvarande boende på Junibacken en hemlik miljö på cirka 38 kvadratmeter till Gyllengården som blir ett boende på cirka åtta kvadrat (enligt kommunens uppmätning ska de nya rummen var på totalt 20 kvadrat. - red. anm.) utan egna möbler. Det finns säng, byrå och en fåtölj, skriver Margareta Nilsson-Palm.

Enligt Socialstyrelsen, prioritet nummer ett för demenssjuka, så ska socialtjänsten tillhandahålla en fysisk miljö som är personligt utformad, berikad och hemlik. Socialstyrelsen skriver även att flytten kan påverka dödligheten och de fysiska funktionsförmågorna, heter det vidare i anmälan

Margareta Nilsson-Palm har tidigare hos kommunen begärt inhibition av beslutet i socialnämnden med motiveringen att beslutet att flytta Junibacken har fattats utan att de anhöriga har fått varit med i processen och att beslutet har mörklagts.

Vidare så anser hon att det inte har funnits någon representant med som har fört de dementas talan. För ingen med insikt i demenssjukdomar anser att det är rimligt att flytta dementa till ett rum på åtta kvadratmeter och utan egna möbler, menar hon vidare.

Inhibitionen innebär dock inte att beslutet upphävs, enbart att verkställigheten skjuts upp.

– Jag har engagerat mig i det här ärendet för det berör min mamma och pappa. Min mamma trivs på Junibacken och är lugn där. Hon kan vara på sitt rum och min pappa kan besöka henne där. Min pappas sociala liv finns där, säger Margareta Nilsson-Palm.

Hennes pappa Folke Palm bor i Voxnabruk och har som målsättning att besöka sin fru två gånger i veckan.

– Man ringde och talade om planerna två dagar innan beslutet i socialnämnden. Då gick rullgardinen ner direkt, när jag fick presenterat storleken på den cell hon skulle få. Mina förhoppningar att kunna erbjuda henne ett gott liv mot slutet av sitt liv har gått i kras, säger Folke Palm.

I dag tycker han det funkar jättebra att komma på besök. Hans fru har ett rum med egna möbler, ett pentry och till det toalett samt duschrum. Han brukar också köpa färdiglagad mat för att kunna äta med henne.

– Det har jag gjort varje gång. Jag har gjort det som en familjegrej. Nu blir det svårare för mig att besöka henne som tidigare, säger Folke Palm.

Den 13 augusti är de anhöriga kallade till information. Folke Palm tänker vara på plats och bland annat ställa frågor om den ekonomiska bakgrunden till beslutet.

Mer läsning

Annons