Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ensamkommande än beräknat

/
  • Gruppboendet Junibackens lokaler i Edsbyn ska enligt planerna bli ett boende med elva platser för ensamkommande barn och ungdomar.
  • I Lyckebo i Alfta är det mer än fullbelagt. Man får i stort sett använda allt vad man har i lokalväg för att lösa boendet för de ensamkommande.

Trycket ökar på landets kommuner när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Migrationsverket har nu skrivit upp sin prognos från 8 000 till 12 000 ensamkommande barn och ungdomar som i år kommer att söka asyl i Sverige.

Annons

I Ovanåkers kommun förbereder kommunen för ett nytt hem för vård eller boende (HVB) för just ensamkommande barn och ungdomar i Edsbyn. Föreståndare Anders Pommer för HVB-hemmet Lyckebo i Alfta kommer även att ansvara för det nya boendet i nuvarande gruppboendet Junibackens lokaler.

– Det nya boendet är ett välkommet tillskott. Det kommer att få tio-elva platser. Det kommer också att ge åtta nya arbetstillfällen. Det kan låta mycket med tanke på antalet platser, men hemmet kommer att vara bemannat dygnet runt året runt. Kostnaderna för det nya HVB-hemmet kommer inte heller att belasta kommunens kassa, utan pengarna tas centralt ifrån, säger Anders Pommer.

I sommar har Ovanåkers kommun tagit emot sex nya ensamkommande barn och ungdomar med kort varsel. Lyckebo med sina elva platser är nu mer än fullbelagt och tre ungdomar bor i familjehem. De sex har fått plats i kommunens sommarskola för att så snabbt som möjligt kunna lära sig svenska och förbereda sig för höstens skolgång.

– Det har gått att lösa boendet med kort varsel. Vi har ansträngt oss till det yttersta för att hitta lösningar, säger Anders Pommer.

Han efterlyser också fler familjehem, som är beredda att ta emot ensamkommande. Ett familjehem får stöd av kommunen.

Även i Bollnäs kommun har man märkt av ett ökat tryck, även om det var högre förra året.

– Ja, absolut. Det har varit lugnt ett tag under våren. Under sommaren kommer det också fler ensamkommande. Alla kommuner har fått öka sitt mottagande, säger enhetschef Terese Magnusson för det fasta mottagandet av ensamkommande i kommunen.

Bollnäs kommun planerar att öppna ett till HVB för ensamkommande men avvaktar beslut från Inspektionen för vård och omsorg om möjlighet till andra boendeformer.

Under de första tre veckorna i juni sökte totalt 934 ensamkommande asyl i Sverige. Under första halvåret i år hade 4 544 ensamkommande sökt asyl i Sverige. Det är en ökning med 85 procent jämfört med samma period 2014.

Enligt avtalet med Migrationsverket ska Bollnäs kommun kunna erbjuda 13 asylplatser och Ovanåkers kommun 10. Men antalet ensamkommande barn och ungdomar är högre än så.

I Bollnäs kommun finns två HVB-hem för ensamkommande i Bollnäs och ett i Arbrå. Alla tre är fullbelagda, det vill säga 27 platser. Man har även placeringar i familjehem och köper platser för att täcka behoven.

– I dag aviserar Migrationsverket kommunen hur många ensamkommande vi ska ta emot. Det gäller då bara för oss att ta emot och ordna det på bästa sätt, säger verksamhetschef Monica Liljemark i Ovanåkers kommun.

Mer läsning

Annons